Безпека насамперед: поради щодо поїздок на електросамокатах у міських умовах

1 квітня 2024

Електросамокати, або скутери — відмінна альтернатива міським автомобілям, оскільки, по-перше, завдають набагато менше шкоди навколишньому середовищу, а по-друге, вимагають значно менше місця для стоянок та зберігання. Однак багато хто сприймає їх не цілком серйозно, вважаючи чимось на кшталт забави, і тому не ставиться з належною увагою до вимог безпеки. Водночас, скутери — такі ж учасники міського дорожнього руху, як і решта транспортних засобів, і також вимагають дотримання правил безпеки. З ними варто ознайомитись до того, як купити електроскутер.

Яких правил мають дотримуватись водії елеткросамокатів

Перевіряйте електросамокат перед виїздом

Перед тим, як виїхати на дорогу, перевірте скутер. Переконайтеся, що гальма, колеса, кермо, підвіска у справному стані. Регулярно перевіряйте тиск у пневматичних шинах та підкачуйте їх у міру необхідності, оскільки недостатній тиск призводить до поганого зчеплення з дорогою.

Використовуйте захисний шолом

Вирушаючи в дорогу, ніхто не розраховує стати учасником дорожньо-транспортної пригоди, і водночас важко підрахувати, скільки сотень тисяч життів урятували захисні шоломи. Обов'язково надягайте перед виїздом захисний шолом і переконайтеся, що він надійно закріплений.

Обладнайте скутер світловідбиваючими елементами

У похмуру погоду або в темряві світловідбиваючі елементи зроблять вас набагато помітнішими для інших учасників дорожнього руху. Тому обов'язково використовуйте світловідбивачі на електричному самокаті, їх також можна прикріпити до одягу та рюкзака.

Не беріть пасажирів

Електросамокат – індивідуальний вид транспорту. Він не призначений для перевезення пасажирів. Пасажир може призвести до порушення балансу та втрати керованості, що за умов напруженого міського трафіку легко може стати катастрофічним. Це стосується будь-яких пасажирів, особливо дітей, які відрізняються непосидючістю.

Строго дотримуйтесь всіх правил дорожнього руху і будьте уважні

Для електроскутерів діють самі правила, як і велосипедів. Рухаючись міськими дорогами, ви підкоряєтеся всім загальним правилам. Будьте уважні до інших учасників руху, до пішоходів. Здійснюючи поворот, не забувайте скидати швидкість.

Правила безпечних поїздок для електросамокатів

Повороти праворуч

Водій скутера не може здійснити поворот праворуч або розворот через кілька смуг або трамвайні колії. Щоб це зробити, потрібно зупинитися і заглушити скутер. З погляду дорожніх правил він у цей час є пішоходом.

Не користуйтесь мобільним телефоном під час руху

Не використовуйте під час поїздок на скутері мобільний телефон, не використовуйте навушники, щоб відповідати на дзвінки, слухати музику чи подкасти. Пересуваючись міськими дорогами не слід розсіювати увагу, крім того, необхідно чути звукові сигнали.

Слідкуйте за зарядом акумулятора

Дотримуйтесь місткості акумулятора, не намагайтеся проїхати довше, ніж це передбачено одним зарядом.

Не пересувайтеся швидкісними дорогами

Не використовуйте електросамокат на дорогах, які не призначені для цього. На загальноміських дорогах водії скутерів повинні пересуватися тільки крайньою правою смугою, тримаючись якомога ближче до узбіччя.

Електроскутери в Україні

В Україні електросамокати прирівняні до решти учасників дорожнього руху і на них поширюються правила. Електроскутер із двигуном до 4 кВт потрапляє під визначення мопеда, тому водій повинен мати посвідчення на право керування транспортним засобом категорії А1, а також техпаспорт та поліс автоцивільного страхування. За їзду на мопедах, скутерах та мотоциклах без мотошоломів передбачено штраф. Управляти скутером можна з 16 років.

Попередня стаття У мережі UPG стартує продаж брендового ДП з миючими та захисними властивостями
У мережі UPG стартує продаж брендового ДП з миючими та захисними  властивостями
Зробіть це після заміни шин: перевірка гальм після встановлення покришок
Наступна стаття Зробіть це після заміни шин: перевірка гальм після встановлення покришок

Популярні новини