Зробіть це після заміни шин: перевірка гальм після встановлення покришок

3 квітня 2024

перевірка гальм після заміни шин

В розпалі сезон “перевзування” автомобіля. Водії поспішають змінити шини на літні, але можуть забути про один важливий нюанс.  Після встановлення сезонної гуми важливо перевірити гальма, оскільки зміна діаметра коліс може вплинути на роботу гальмівної системи. Нагадуємо, як це зробити:

1. Візуальний огляд

Почнімо з огляду. Після заміни шин важливо візуально оцінити стан гальмівних механізмів. Подивіться на гальмівні диски, переконайтеся, що вони не мають видимих дефектів, таких як тріщини або подряпини. Оцініть залишковий ресурс гальмівних колодок. Якщо вони ще не стерті, але наближаються до критичної товщини, у вас є час подбати про нові колодки. 

2. Акустична перевірка 

Буквально “прислухайтесь” до автомобіля під час гальмування. Будь-які незвичайні звуки під час гальмування, як от стук або скрип, означать, що потрібно перевірити детально гальмівну систему.

тестування гальм навесні

3. Перевірка рівня гальмівної рідини

Не забудьте перевірити рівень гальмівної рідини в бачку. Він має відповідати рекомендаціям виробника. У більшості автомобілів бачок з гальмівною рідиною розташований під капотом майже біля водійського місця. Відкрийте кришку та оцініть рівень рідини. Зазвичай на бачку є маркери, що показують мінімальний та максимальний рівні. За потреби долийте рідину.

4. Тестування роботи гальм

Виконайте кілька пробних гальмувань на безпечній ділянці дороги. Спостерігайте за реакцією автомобіля. Педаль гальма повинна бути стійкою, без будь-яких вібрацій або затримок. Часто саме після заміни шин на літні проявляються проблеми з гальмівною системою. І справа зовсім не в якості гуми. 

5. Перевірка системи ABS

Водії сучасних автомобілів повинні переконатися, що система антиблокування коліс (ABS) працює належним чином. Для тестування достатньо провести кілька пробних гальмувань на дорозі з покриттям, що відтворює складні умови. Найкраще, якщо це буде і суха ділянка шляху, і мокра. 

Раніше ми детально писали про термін експлуатації гальмівних дисків та частоту заміни гальмівних колодок. Якщо ж ви ще не встигли “перевзути” автомобіль та збираєтесь купувати шини, ознайомтесь з найпопулярнішими моделями 2024 року. Також кожен автовласник має розуміти, коли літні покришки пора змінювати на нові

Попередня стаття Безпека насамперед: поради щодо поїздок на електросамокатах у міських умовах
Безпека насамперед: поради щодо поїздок на електросамокатах у міських умовах
З чого збираються Hyundai: огляд оригінальних брендів автозапчастин
Наступна стаття З чого збираються Hyundai: огляд оригінальних брендів автозапчастин

Популярні новини