Великі витрати масла в моторі: причини, способи скорочення, поради

9 липня 2020

Чому витрати масла в новому двигуні більші, ніж в старому? Як його зменшити? На що витрачається моторне масло? Ці питання часто турбують водіїв. Далі в статті ми наведемо аргументи і докладно розповімо про всі причини.

Сучасним моторам потрібно більше масла - це легко пояснити. За останній час навантаження на деталі значно зросло, а запасу потужності не вистачає. Підвищений рівень стиснення і зростання ефективного тиску в циліндрах дозволяють газам легше надходити через поршневі кільця в вентиляцію картера, а вже звідти слідом в камеру згоряння.

Також з'явився турбонаддув. Навіть у нових турбокомпресорів негерметичні газодинамічні ущільнення. Тому частина масла потрапляє в компресор, звідки потім йде в циліндри. Згодом, коли двигун зношується, такі витрати масла збільшується.

Окремі виробники вказують, що витрати масла - 1 літр на кожну 1000 км. Тепер ясно, чому це нормальний показник.

5 причин, чому може витрачатися моторне масло

Вигар. Поршневим кільцям постійно потрібно змащування. На поверхні циліндра регулярно залишається плівка масла, яка створюється першим компресійним кільцем. Вона при підвищених температурах частково згорає. У загальному об`ємі втрати масла вигар в циліндрах дорівнює 80%. У нових двигунів він вище, ніж після певного періоду користування авто. Підроблене масло згорає більш інтенсивно, так як його характеристики часто не збігаються з заявленими. Якщо доливати в мотор якісне масло, витрати будуть понижатися. Нормальне масло з високою робочою в'язкістю згорає повільніше, ніж менш в'язке.

Випаровування. Цей процес відбувається постійно. Чим вище температура масла, чим швидше воно розбризкується в картері, тим більша кількість парів і крапельної суспензії потрапить в камеру згоряння через вентиляцію. Якась частина масла згорає, а інша - через вихлопну трубу потрапляє на вулицю. У той же самий час відбувається пошкодження каталітичного нейтралізатора.

Витікання. Один з найпоширеніших шляхів втрати масла. Найчастіше витікання відбуваються через клапанну кришку, передню кришку, ущільнення фільтра масла, зливну пробку, заливну горловину, теплообмінник, передній і задній сальники колінчастого вала, прокладки головки блоку циліндрів і сальники розподільних валів.

 причини витікання моторного масла в автомобілі

Попадання масла в охолоджувальну систему. Цьому сприяють механічні пошкодження: пробоїна в прокладці головки блоку циліндрів, дефекти головки або блоку циліндрів. У справному моторі такої проблеми не може бути.

Відкладення. Через високу температуру нормальне масло може перетвориться в відкладення.

Способи скорочення витрат масла

1. Агресивна їзда водія сприяє підвищеному тиску в циліндрах двигуна - з цієї причини збільшуються газові прориви через кільця в вентиляційну систему картера, звідки масло потім направляється в камеру згоряння. Висока швидкість керування автомобілем призводить до тих самих наслідків. Саме тому у подібних водіїв масло витрачається швидше.

 агресивна їзда і їзда на високих швидкостях призводить до більшого витрати моторного масла

2. Турбодвигуни. Власники автомобілів з турбомоторами зіштовхуються з такою проблемою. Після їзди на максимальній швидкості по трасі, коли водій, наприклад, заїжджає на McDrive, а на парковці різко глушить мотор, турбокомпресор не встигає охолонути, температура підвищується, а газодинамічні ущільнення закоксовуються. Цей процес веде до того, що витрати моторного масла збільшуються.

3. При збільшенні температури масла його втрати теж підвищуються, тому що збільшується швидкість руху молекул верхнього шару, після чого вони потрапляють у вентиляційну систему картера. Тому необхідно тримати в чистоті радіатор мотора, стежити за справністю термостата і кількістю охолоджуючої рідини.

4. Своєчасна заміна поточних сальників, прокладок і ущільнень сприятиме економній витраті масла.

5. Якщо моторне масло потрапило в систему охолодження, потрібно негайно звертатися в сервіс. В іншому випадку двигун може заклинити і тоді буде потрібен зовсім інший ремонт, за який доведеться викласти чималу суму.

Як зрозуміти, які витрати масла є нормальними

Ідеально, коли про масло від одного техобслуговування до іншого автовласник взагалі не згадує. Отже, за 10-15 тисяч км пробігу витрата моторного масла в межах 1 л. Це можна подивитися на масляному щупі: між його крайніми ризками якраз і показується витрата, що дорівнює 1 л.

Якщо поглибиться в більш скурпульозні розрахунки, то нормальні витрати масла становлять 0,5% від витрат на бензин. Тобто, якщо на 15 тисяч км пробігу було витрачено 12 тисяч л бензину, то допустимі витрати масла - 6 л або 0,4 л на тисячу км.

Як вчинити в ситуації, якщо витрати масла перевищують ці показники? При невеликому пробігу (до 5 тисяч км на рік) не зациклюйтеся на цій проблемі - просто доливайте, коли потрібно, масло. Якщо ж за рік ви намотуєте пару десятків тисяч км, заливайте масло з високим рівнем в'язкості. Як було написано раніше, згорати і випаровуватися воно буде не так інтенсивно.

Сизий дим

Коли купуєте машину, пам'ятайте, безнаддувні двигуни витрачають менше масла, ніж наддувні. При купівлі вживаного автомобіля будьте дуже уважні. Продавці для вдалої угоди ретельно готують своє авто: навіть очищають вихлопну трубу. Тому приходьте на огляд з фахівцем. Якщо з труби з'являється сизий дим - це означає, що масляний апетит у авто дуже високий.

 

Попередня стаття 7 фраз для вдалого торгу за авто
7 фраз для вдалого торгу за авто
Coca-cola і автомобіль. Шкода чи користь?
Наступна стаття Coca-cola і автомобіль. Шкода чи користь?

Популярні новини