Бюджетний хетчбек до $ 4 тисяч: огляд Geely MK Cross

13 травня 2020

Перманентні кризи в Україні змушують потенційних покупців автомобілів уважніше дивитися на вторинний ринок.
А вибір там дуже широкий. У діапазоні цін до 4 тисяч доларів відмінно почувають себе китайці з невеликими пробігами. Geely MK Cross - яскравий представник другої хвилі китайської автомобільної експансії в Україну.

Дворічний Geely MK Cross. майже Тойота

Седан МК, а пізніше і хетчбек з самовпевненою приставкою Крос, добре були прийняті українською публікою свого часу.
Сьогодні Geely MK Cross після двох років експлуатації або 80-120 тисяч пробігу обійдеться в 3,5-4,5 тисячі доларів. Багато це, чи мало? Як для майже ліцензійної копії Тойоти, це зовсім небагато. Саме так.
Перші екземпляри піднесеного хетчбека були продемонстровані в Україні на виставці SIA 2011. Уже в лютому наступного року Geely MK Cross з'явився в салонах дилерів за дуже привабливою ціною 85 тисяч гривень.
Двигун 5A-FE був куплений за ліцензією у японців фірмою FAW, а Джилі, також на законних підставах, перекупили технічну документацію.
До цього хороші продажі продемонстрував одноплатформенний седан Geely MK 2, але крос-версія здавалася привабливішою через 175-міліметровий кліренс і модних в той час кроссоверних пластикових накладок. Які, втім, пізніше зіграють з хетч злий жарт.
Крім кліренсу покупець оцінив знатне оснащення хетчбека. Уже в базі йшли литі фірмові диски на 16 дюймів (звідки, власне, і приріст дорожнього просвіту), кондиціонер, мультимедійна система Peoneer з 4 динаміками, центральний замок з дистанційним управлінням, протитуманні фари і теплі дзеркала з електричним регулюванням.

Дивіться також каталоги:

Теоретично двигун MR479QA непоганий і надійний, хоч і злегка застарілий. Але це тільки йде на користь в вітчизняних умовах експлуатації.
Простий 1,5-літровий бензиновий моторчик віддає 94 сили і викручує 128 Нм, що виглядає непогано навіть на тлі Логанів і Сандеро, недорогих корейців.

У парі з жвавим мотором доступна тільки одна механічна п'ятиступінчаста КПП, яка не доставляє проблем на протязі всієї експлуатації. Звичайно, якщо вчасно міняти масло і не дуже агресивно їздити.


Основні проблеми Geely MK Cross з пробігом

Основна біда практично всіх китайських автомобілів середини минулого десятиліття - неякісне лакофарбове покриття.
Цю історію можна вивчати на МК Кросс як за підручником. Найменший скол на капоті або крилі вже через кілька днів призводить до появи крихітних осередків корозії.

Добре, якщо їх помітили вчасно і обробили антикором і підфарбували. Якщо ні - вогнище корозії розростеться.
Особливо проблема яскраво виражена у великих містах, де взимку дороги обробляють протиожеледними реагентами.
В результаті іржа може проступати не тільки на порогах і колісних арках, але і з внутрішньої сторони кришки капота.
Модні звіси, характерні для кросоверів, звичайно, надають хетчбеку деяку схожість з машинами для бездоріжжя.
Однак хромовані молдинги на арках крил і пластикова накладка на порогах можуть приховувати осередки корозії.
Згодом лакофарбове покриття протирається декоративними елементами буквально до металу. Якщо вчасно не заглянути під молдинги, прихованої іржі не уникнути.

Втім, вихід з цієї ситуації досить простий. Потрібно якісно провести антикорозійну обробку прихованих порожнин, порогів, колісних арок, нижніх порожнин дверей.
В результаті обробки кузов отримає хороший захист і про іржу в порогах і на крилах можна буде забути.


Підвіска і салон

Як було сказано, платформа у МК Крос повністю ідентична платформі седана МК. Це означає, що ми маємо справу з передніми свічками Макферсон і задньої торсіонної балкою. Просто і надійно. Дійсно, підвіска на наших дорогах показала себе дуже непогано.
За час експлуатації Geely MK Cross особливих проблем з підвіскою не виявлено. Заміна витратних матеріалів в межах норми.
Це означає, що заміна стійок стабілізатора, кульових опор, втулок стабілізатора, сайлентблоков може світити на пробігу близько 60-80 тисяч км. Їх знос залежить від якості доріг, а також стилю водіння.
Заводські амортизатори протягнуть до 100-120 тисяч пробігу. Приблизно стільки ж живуть ШРУСи і підшипники маточин.
Власники МК знаходяться в більш вигідному становищі, порівняно з господарями інших китайців - можна підібрати запчастини як оригінальні, так і більшість деталей ходової і підвіски від Тойоти.

Салон за якістю збірки і матеріалів обробки нічим видатним не відрізняється, але і не викликає відвертого неприйняття.
Пластик передньої панелі і дверних карт досить м'який, а цвіркуни з'являються вкрай рідко.
Стерта червона фарба на кермі ніяк не говорить про великому пробігу - вже через 30-40 тисяч пробігу покриття поступово залишається на руках у водія.
Цифрова приладова панель, на відміну від аналогової в седані Geely MK, може неважливо читатися в сонячну погоду, але в іншому це справа смаку.
У салоні маса місць для зберігання різної мелочовки, в обох комплектаціях передбачений зручний підлокітник з дворівневої нішею.

Шумоізоляція салону залишає бажати кращого. Основний шум виходить від колісних арок і від двигуна на високих оборотах.
При цьому аеродинамічних шумів навіть на швидкості понад 110 км / год ми не почуємо. Ущільнювачі дверей досить жорсткі, що змушує досить міцно ляскати дверима при закриванні.
Є у Geely MK Cross кілька фішок, що вводять в ступор нових власників. Наприклад, якщо ми відкриваємо двері, автоматично спрацьовує сигнал аварійної зупинки. Теоретично це працює на безпеку, але іноді може бути недоцільним.
Також двері блокуються, коли спідометр перетинає позначку 30 км / год, а якщо хоч одні двері не закриті під час руху, переривчасто спрацьовує звуковий сигнал.
З усіма потенційними недоліками Geely MK Cross, безумовно, можна миритися. За такі гроші і в такій комплектації навряд чи можна знайти гідну альтернативу серед іномарок з схожим пробігом.

 

Попередня стаття Який мотор, трансмісію і паливо вибирають українці: статистика AutoMoto.Ua
Який мотор, трансмісію і паливо вибирають українці: статистика AutoMoto.Ua
Переваги для таксистів або черговий крок у боротьбі з нелегалами
Наступна стаття Переваги для таксистів або черговий крок у боротьбі з нелегалами

Популярні новини