Що потрібно для отримання посвідчення водія у 2022 році

15 лютого 2022

Мрієте пересісти з пасажирського сидіння на водійське? Для цього потрібно отримати посвідчення водія. Ми розповімо, як це зробити у 2022 році. 

Як вибрати автошколу

Автошкола – обов'язковий етап для отримання посвідчення водія. Курси проводять цілий рік, тому зазвичай немає проблем із записом на навчання. 

Дізнайтесь у місцевих автошколах, коли починається новий набір, який графік теоретичних занять та на яких автомобілях проводять практичні уроки. Порівняйте пропозиції та виберіть установу з оптимальними умовами.

Зверніть увагу: у правах тепер вказується трансмісія машини, на якій ви навчаєтесь водінню. Якщо це "механіка", можете потім їздити на будь-якому авто, а якщо "автомат" - то тільки на машині з АКПП.

Як документи потрібні для автошколи

Для вступу до автошколи необхідно підготувати пакет документів:

  • оригінали паспорта та ІПН, а також їх копії,
  • фото формату 3,5х4,5 см,
  • медична довідка 083/о. Ця форма передбачає укладання нарколога, психіатра, офтальмолога, отоларинголога, терапевта, хірурга, а також результати досліджень крові та сечі. Необхідно надати інформацію про групу та резус-фактор крові. Детально про схему проходження медогляду для водіїв дізнавайтеся у найближчій лікарні, у кабінеті профоглядів.    

Список потрібних документів обов'язково озвучить адміністратор автошколи. 

Далі необхідно оплатити навчання. Для студентів та пільгових категорій можуть бути знижки, дізнайтесь цю інформацію, щоб заощадити. 

Як пройти навчання в автошколі

Як проходить навчання в автошколі

Навчання триває від 2 до 4 місяців. Спочатку проводяться групові теоретичні заняття, а за кілька тижнів додаються практичні. Графік індивідуальних уроків водіння з інструктором зазвичай можна узгодити та вибрати зручний час: вранці, ввечері або у вихідні. 

Кількість академічних годин (1 акад. година – 45 хвилин) теорії та практики залежить від обраної категорії навчання. Для категорії В: 100 академічних годин теорії та 40 академічних годин практики. 

Навіть якщо ви вмієте їздити на машині та знаєте правила, пройти теоретичний та практичний курс в автошколі все одно доведеться. 

Завершують навчання у автошколі внутрішні іспити. Учні здають тести та водіння. Обидва випробування схожі на іспити в Сервісному Центрі МВС.

Як здати екзамен на права

Як здати екзамен з водіння

Після закінчення навчання в автошколі чекають 2 іспити. Для їх здачі потрібно підготувати документи про закінчення автошколи, паспорт та ІПН, медичну довідку (ви зробили її перед початком навчання), а також оплатити послугу та “пластик” посвідчення. Оскільки іспити складають організовано групами, подачею документів зазвичай займається навчальний заклад.

Далі – іспити у призначений день. Спочатку здають теорію у форматі тестів у Сервісному Центрі. Якщо допущено більше 2 помилок – перездача. На повторне складання теорії є необмежена кількість спроб. Приходити на тест можна не раніше, ніж на 6-й день після невдалої спроби.

Ті, хто успішно впорався з теоретичною частиною, переходять до практики. Процес здачі керування фіксується на відео. Усього є три спроби скласти іспит з водіння. Якщо всі вони невдалі, потрібно знову проходити навчання в автошколі. 

З моменту успішного складання теорії до іспиту з водіння має пройти не більше 3 місяців. 

Як отримати посвідчення водія

Після успішного складання обох іспитів настає довгоочікуваний момент - отримання посвідчення водія. Для цього потрібно прийти до сервісного центру з екзаменаційним листом та паспортом. Вас сфотографують та видадуть довгоочікуваний документ. 

Термін дії в Україні посвідчення водія, виданого  вперше - 2 роки. Якщо за цей період водій-новачок вчинить не більше двох адміністративних порушень на дорозі, зможе обміняти документ на постійний. Тим, хто порушив ПДР тричі і більше разів, доведеться знову складати теоретичні та практичні іспити.
 

Попередня стаття 9 авто з найбільшими багажниками
9 авто з найбільшими багажниками
ECO-режим в авто: економія чи модний тренд?
Наступна стаття ECO-режим в авто: економія чи модний тренд?

Популярні новини