Що спільного між побутовим водонагрівачем та автомобілем?

28 липня 2023

Якщо в світі технологій з'являється нове рішення, його використовують в різних сферах. От, візьмемо сучасний автомобіль та… водонагрівач, який висить у вашій ванній. Здавалося б, що може їх об'єднувати? Як мінімум 9 технологій, без яких функціонування і машини, і бойлера, важко уявити.

Термостати

В сучасних водонагрівачах https://comfy.ua/ua/water-heater/brand__atlantic/ використовуються термостати. Вони дозволяють автоматично вимикати або вимикати систему, щоб підтримувати певну температуру. Такі ж пристрої є в автомобілях для контролю температури. 

Радіатори

Водяні радіатори практично незамінні для охолодження двигуна автомобіля. Вони мають багато спільного з компонентами, які використовуються для нагрівання води в домашніх водонагрівачах.

Вентилятори

Для охолодження двигуна автомобіля і розподілу тепла води в домашніх системах нагріву води використовуються вентилятори.

Теплообмінники

Теплообмінник є як у всіх водонагрівачах, так і в автомобільних системах охолодження для передачі тепла між різними рідинами. У бойлерах теплообмінник використовується для передачі тепла з гарячої води до холодної води, щоб підігріти її. У автомобілях він охолоджує двигун за рахунок повітря, що проходить через радіатор.

Нагрівальні елементи 

Бойлери використовують ТЕНи, які нагрівають воду. Це конструкції закритого або відкритого типу. Схожі нагрівальні елементи обігрівають салон в електромобілях. Не варто забувати про підігрів сидінь, як заводський, так і у вигляді “теплих” чохлів, а також незамінну функцію розморожування скла.

Теплообмінні насоси

Ще одна схожість між бойлером та EV - теплообмінні насоси. Ці пристрої незамінні для перекачування, розподілення та ефективного використання тепла.

Зворотний клапан

Зворотні клапани використовуються як у водонагрівачах, так і в системах охолодження автомобілів, щоб забезпечити односторонній потік рідини.

Електронні контролери

Практично у всій сучасній техніці є контрольні панелі для управління різними функціями. Не виключення зі списку бойлери та автомобілі.  Саме контрольні панелі дозволяють вибирати параметри та налаштування системи.

Електронні системи 

Сучасні водонагрівачі та автомобілі оснащені електронними системами для керування, моніторингу та діагностики. Вони дозволяють ефективно керувати процесами і забезпечувати надійну роботу обладнання.

Спільні технології в побутовій техніці та транспортних засобах допомагають підвищити ефективність та забезпечити надійну роботу. Усе - задля полегшення життя користувачів.

Попередня стаття Карбонізація клапанів, економність та інші особливості двигунів FSI
Карбонізація клапанів, економність та інші особливості двигунів FSI
Золоті каблучки для автомобілістів: що вибрати?
Наступна стаття Золоті каблучки для автомобілістів: що вибрати?

Популярні новини