Що таке проекційний дисплей HUD і як він працює?

7 вересня 2021

Технологія Head-Up Display (HUD) спочатку була розроблена для військових літаків в 1940-их роках. HUD, або дисплей для піднятої голови, використовувався для відображення інформації в полі зору льотчика-винищувача. Зараз технологія успішно працює і в звичайних автомобілях. 

Купити авто з проекційним дисплеем в комплектації

Що таке Head-Up Display 

Проекційний дисплей передає важливу інформацію водієві в полі зору під час водіння. Зазвичай він відображає дані над рульовим колесом: швидкість автомобіля, показання тахометра, попередження і навіть курс. Це означає, що не потрібно відводити погляд від дороги, щоб подивитися на панель приладів. 

Коротка історія систем Head-Up

Системи Head-Up з'явилися в автомобільній промисловості в 80-х роках, коли їх почали використовувати General Motors і Nissan. Першим автомобілем, який отримав HUD, став Oldsmobile Cutlass Supreme 1988 року. Єдиною інформацією, яку відображав проектор, була швидкість. HUD набула відносно широкого вжитку тільки в 2000-х роках. Що стосується сучасного HUD, кількість автомобілів, оснащених ним в стандартній комплектації, збільшується.

Три основних типи проекційного дисплея

Head-Up Display буває трьох типів. З цього випливають його особливості роботи, характеристики та вартість. 

1. Фізичний інтерфейс Dashtop HUD. Це найдешевший тип проекційного дисплея в автомобілі. Він доступний для апгрейда будь-якого транспортного засобу, але не використовується виробниками оригінального обладнання. Це трохи більше, ніж фізичний цифровий дисплей, встановлений на верхній частині приладової панелі над рульовим колесом. Він являє собою напівпрозорий екран над проектором, на якому відображаються тільки основні відомості про поїздку.

Автомобільний Dashtop HUD 

2. Проекційний екран HUD. Він представляє собою майже невидимий, прозорий пластиковий або скляний екран HUD над панеллю приладів перед водієм, на який інформація проектується прихованим проектором. Ненав'язливий дисплей, схожий на наступний, третій, за зовнішнім виглядом, але простіший та дешевший.

Автомобільний екран HUD

3. Проекція на лобове скло. Такий тип системи Head-Up Display проектує інформацію на задню частину вітрового скла та створює враження, що показники спідометра і тахометра повисли над капотом автомобіля. Іноді для роботи потрібне спеціальне відбиваюче покриття лобового скла, і це, безумовно, найфутуристичніший тип.

Автомобільний Head-Up Display

HUD додатки для смартфонів: дешево та сердито

Додатки HUD для мобільних пристроїв - цікава і безкоштовна альтернатива іншим типам HUD. Внутрішній GPS-приймач телефону відстежує вашу швидкість, дзеркальне зображення якої яскраво відображається на екрані вашого телефону. Гаджет потрібно встановити так, щоб інформація віддзеркалювалася від лобового скла в зручному для водія вигляді. У додатках зазвичай обмежений набір показників і не найкраща якість графіки. Так, це не заводський HUD, зате безкоштовний. 

Автомобілі з дисплеями на лобовому склі

Технологію Head-Up Display пропонують практично всі автомобільні бренди в якості додаткової опції. Проекційний дисплей можна додати до преміальних моделей BMW 7-я серії, Volvo XC90, Lexus RX, Mercedes-Benz S-клас, Mazda 3 та інших.

Проекційний дисплей - це не тільки крута фішка в авто та привід для хизування. Він є важливою функцією безпеки, яка допомагає водієві не відволікатися від дороги. Заводський Head-Up Display все ще залишається преміальної функцією в елітних авто, але майже будь-який автомобіль може бути оснащений HUD в тій чи іншій формі. Існує безліч моделей на різний бюджет і смак.

Попередня стаття Запах бензину в салоні: 7 найчастіших причин
Запах бензину в салоні: 7 найчастіших причин
Mercedes-Benz EQG: розсекречено електричний "Гелік"
Наступна стаття Mercedes-Benz EQG: розсекречено електричний "Гелік"