Що таке турбо-лаг та чим небезпечний?

12 жовтня 2021

В описах та відгуках про автомобілі з турбінами часто зустрічається термін "турбо-лаг". Що це таке, чому з'являється і чим небезпечно?

Купити автомобіль з турбодвигуном

Турбо-лаг - це затримка в роботі турбокомпресора з причини поганого відгуку дросельної заслінки в автомобілі з турбонаддувом. Машина повільно прискорюється, поки турбонагнітач не набере обертів. Як тільки турбонагнітач набирає обертів, потужність і швидкість різко збільшуються.

Чим не є турбо-лаг

Часто думають, що час, коли ви чекаєте, поки турбонагнітач увійде в робочий діапазон, є турбо-лагом. Це не так. Турбо не вмикається, коли двигун працює в нижчому діапазоні обертів, ніж може працювати турбо. Це не турбо-лаг, а надто низький поріг наддуву. 

Турбо-затримка з'являється в момент, коли турбонагнітач знаходиться в межах свого робочого діапазону, тобто діапазону обертів, в якому тиск вихлопних газів проходить через турбокомпресор.

Виробники знижують поріг наддуву сучасних автомобілів і використовують турбіни меншого розміру, щоб зробити потужність доступнішою.

Що викликає турбо-лаг

Чому з'являється турбо-лаг

Основна причина турбо-лага криється в складності, яку турбокомпресор додає двигуну. Більшій кількості рухомих частин потрібно більше часу, щоб набрати швидкість, додаючи додаткові ланки в ланцюзі між натисканням на педаль газу і двигуном. Це основна причина того, чому автомобіль з турбонаддувом майже завжди буде мати більшу затримку в передачі потужності, ніж безнаддувний. Однак є кілька факторів, які можуть вплинути на те, коли і скільки турбо-лагів проявиться.

Причини надмірного турбо-лага

Надмірне запізнювання турбонагнітача сигналізує про те, що в системі щось не так. Причин може бути безліч:

  • погане пальне, 
  • неправильні форсунки, 
  • збільшені труби наддуву, 
  • низька компресія в будь-якому циліндрі двигуна,
  • погане налаштування програмного забезпечення.

Турбо-лаг також часто викликаний ушкодженим турбонаддувом. Турбіна з витоком масла може швидко перегрітися і, отже, не працювати оптимально. 

Інші механічні проблеми теж можуть бути причиною несправності. Розірвана або від'єднана труба наддуву може викликати витік повітря і турбо-затримку, як і заблокований впускний канал, несправний проміжний охолоджувач або навіть незакріплений перепускний клапан або привід наддуву.

Чим небезпечний турбо-лаг

Чому турбо-лаг небезпечний для автомобіля та водія

Турбо-лаг стає проблемою, тому що завжди пов'язаний з наступними процесами:

  • поганий відгук дросельної заслінки. Коли ви ведете машину і натискаєте ногою на педаль газу, це означає, що вам потрібна потужність в конкретний момент. Через затримку подачі енергії складно передбачити поведінку автомобіля. Наприклад, якщо вам потрібно закінчити маневр швидким прискоренням, затримка подачі енергії може означати, що ви не зможете вчасно уникнути небезпеки;
  • порушений баланс шасі. Коли потужний турбонаддув нарешті переходить в режим прискорення, додавання потужності до відчуттів від водіння може бути дуже несподіваним і утруднити керування автомобілем. Ви можете задіяти більше газу, ніж потрібно, після того, як подумали, що потужності недостатньо. Це призведе до раптового ривка, який перевантажить колеса. Якщо потужність надходить в неправильний час і дуже раптово, наприклад, в середині повороту, запросто може порушити баланс автомобіля і викликати недостатню або надмірну обертальність.

У сучасних авто виробники намагаються звести турбо-лаг до мінімуму. Проте слід пам'ятати, що затримка в роботі турбокомпресора може з'явиться в будь-який момент, якщо мова йде про турбований двигун.

Попередня стаття Довіряй, але перевіряй: як дізнатися, що аербеги не спрацьовували
Довіряй, але перевіряй: як дізнатися, що аербеги не спрацьовували
Докатка - що це і як на ній їздити?
Наступна стаття Докатка - що це і як на ній їздити?

Популярні новини