Що впливає на швидкість заряджання електромобіля?

5 жовтня 2022

Заряджання електромобіля може викликати питання навіть у того, хто володіє "зеленим" транспортом не перший рік. Наприклад, чому не завжди досягається максимальна швидкість заряджання, заявлена ​​виробником або зарядним пристроєм? Більше того, у різні дні може бути різна швидкість заряджання. Чому так відбувається? Є щонайменше 5 факторів, які впливають на швидкість заряджання EV:

1. Стан батареї на момент підключення до зарядки

Те, наскільки заряджений акумулятор електромобіля, коли ви підключаєте машину до мережі, називається станом заряду (SoC). Цей показник повідомляє, наскільки заряджена батарея у відсотках. Це як датчик рівня палива у звичайних автомобілях.

Акумулятори заряджаються найшвидше, коли вони майже розряджені. Іншими словами, коли вони мають низький рівень SoC. Чим більше батарея розряджена, тим швидше вона відновлює ємність. І чим ближче показник знаходиться до позначки “100%”, тим нижча швидкість заряджання.

2. Температура батареї

Батареї електромобіля потрібна комфортна температура. Причина у захисті акумулятора. В електромобілі є так звана система керування батареями (BMS), яка стежить за безпекою батареї. Це щось подібне до мозку акумулятора. BMS електромобіля не хоче, щоб акумулятор занадто сильно нагрівався або починав заряджатися занадто швидко, коли він холодний, тому що екстремальні температури можуть вплинути на термін служби акумулятора.

Від чого залежить час зарядки електромобіля

Photo: https://powershiftco.com.au

Більшість електромобілів мають так звану систему терморегулювання, яка може нагрівати або охолоджувати акумулятор, щоб підтримувати його оптимальну температуру. Проте на батареї електромобілів впливає погода зовні. Якщо на вулиці дуже жарко або EV вже деякий час підключений до мережі, батарея нагрівається і швидкість заряджання падає. Якщо на вулиці мороз, зарядка також триватиме довше. Ці швидкості визначаються BMS, яка керує системою терморегулювання для швидкого, але безпечного заряджання.

3. Процеси, запущені під час заряджання

Якщо хтось залишається в EV під час швидкого заряджання, частина енергії батареї спрямовується на додаткові навантаження: кондиціонер або обігрів, освітлення, радіо, зарядку смартфона. Система керування температурним режимом також використовує частину зарядної потужності для нагрівання або охолодження акумулятора. Ось чому іноді показник кіловат на зарядному пристрої може бути на кілька відсотків більшим, ніж той, що відображається на панелі приладів.

4. Знос батареї

Акумулятори можуть зношуватися та втрачати свою зарядну здатність протягом терміну служби. Оскільки всі електромобілі є різними, нормальна втрата ємності акумулятора повинна бути вказана в гарантії на конкретний екземпляр. Як правило, під час швидкої зарядки рекомендується закінчувати зарядку на рівні 80-85% SoC. Це убереже батарею від перегріву і заощадить час, оскільки швидкість зарядки буде набагато повільнішою, коли батарея близька до повної.

Причини повільної зарядки електромобіля

5. Обмеження струму та напруги EV

Кількість енергії, яку батарея конкретного електромобіля отримує під час зарядки, визначається одиницею потужності, яка називається кіловатом (кВт). А потужність (кВт) це добуток напруги (В) та сили струму (А). І ваш автомобіль, і зарядний пристрій мають обмеження щодо напруги та струму.

Уявімо, що ви заряджаєте свій електромобіль зарядним пристроєм на 100 кВт. Хочеться одержати зарядку на 100 кВт потужності. Однак швидкість заповнення заряду залежатиме від обмежень за напругою та струмом як вашого електрокара, так і зарядного пристрою.

Оскільки кожна батарея та зарядний пристрій електромобіля мають різні обмеження щодо напруги та струму, кожна зарядка починається з узгодження обмежень щодо напруги та струму електромобіля, а також обмежень щодо напруги та струму зарядного пристрою.

Хоча можна розраховувати на максимальну швидкість зарядки, заявлену виробником EV, та на практиці власники отримують швидкість зарядки в діапазоні нижче цього максимуму. Електромобілі розумні і коли ви підключаєтеся до швидкого зарядного пристрою постійного струму, ваш електромобіль і зарядний пристрій хочуть забезпечити максимально можливу швидкість. Але з найбезпечнішими умовами, щоб батарея електромобіля довше залишалася “здоровою”.

Попередня стаття Як видалити плями від мастила на підлозі гаража
Як видалити плями від мастила на підлозі гаража
3 опції вживаного авто, які спустошать ваш гаманець
Наступна стаття 3 опції вживаного авто, які спустошать ваш гаманець

Популярні новини