Чи справді в спеку в бак вміщується менше бензину?

15 червня 2022

Поради щодо економії пального завжди зберігають актуальність серед автомобілістів. Багатьом з них ми віримо і сліпо слідуємо. Наприклад, часто зустрічається рекомендація заправляти машину рано-вранці або вночі, тому що бензин від холоду стискається в об'ємі. За такою логікою, у спекотний день у бак вміститься менше пального. Чи дійсно ця порада працює та допомагає економити? 

Бензин розширюється або стискається на 1% під час зміни температури на кожні 15 градусів. Але як ця властивість відбивається в реальному житті на об'ємі залитого в бак пального?

Коли найвигідніше заправляти автомобіль

По-перше, бензин зберігається у величезних підземних резервуарах, глибоко під парковками заправних станцій. Спеціальна тара, бетон і грунт навколо них, а також величезний об’єм самого пального підтримують стабільну температуру у будь-який час та сезон. 

По-друге, насоси на АЗС налаштовуються відповідно до температури навколишнього середовища. У різних регіонах та країнах заправне обладнання відкалібровано відповідно до місцевих погодних умов. Без цього літр палива на півночі та на півдні відрізнявся б за об'ємом. 

 Чи дійсно в спеку невигідно заправляти автомобіль

Крім того, існує технологія автоматичної температурної компенсації, яка передбачає самостійне вимірювання насосом температури бензину та відповідне коригування вимірювання об'єму.

Отже, що ми маємо в сухому залишку? Заправка бензином у холодну погоду навряд чи допоможе заощадити. І в спеку, і в мороз ми заливаємо в бак однаковий літр пального.

Попередня стаття 9 білих седанів до 9 000$: шукаємо на AutoMoto.ua
9 білих седанів до 9 000$: шукаємо на AutoMoto.ua
Mazda6 II покоління: типові проблеми
Наступна стаття Mazda6 II покоління: типові проблеми

Популярні новини