Грошове питання: хто повинен відшкодувати збитки після ДТП?

7 грудня 2021

Хто оплачує ремонт авто після ДТП? Це одне з головних питань, яке виникає у учасників дорожньої пригоди. З'ясуємо, кому доведеться платити за ремонт машини, яка постраждала у ДТП. 

Хто має оплатити збитки після ДТП

Хто винен, той і платить 

Збитки, завдані людям та транспортному засобу в аварії, відшкодовує винуватець. І в такій однозначній, на перший погляд, ситуації, можливо кілька сценаріїв:

  • у винуватця є поліс ОСЦПВ. У такому разі гроші виплачує страхова компанія винної сторони;
  • у винуватця немає полісу ОСЦПВ. В ідеальному світі винувата сторона, яка не має страховки, добровільно відшкодовує збитки постраждалій стороні. У реальному світі виплата стягується через суд чи Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ);
  • винуватець аварії поїхав. Трапляється, що винуватець залишає місце події. Але йому все одно доведеться заплатити за заподіяні ушкодження. Потерпілому водієві слід викликати поліцію та повідомити правоохоронцям усю інформацію про машину втікача, яку вдалося запам'ятати або зафіксувати відеореєстратором;
  • суми страхової виплати замало для оплати ремонту. У такому разі постраждала сторона має право вимагати від винуватця виплату різниці згідно з Цивільним кодексом України (стаття 1166 та 1194).

Компенсація для винуватої сторони

Якщо винуватець аварії має КАСКО (необов'язкове страхування) та у договорі прописаний пункт відшкодування збитків у разі ДТП, поліс покриває вартість ремонту автомобіля. Гроші отримує власник транспортного засобу незалежно від того, якою стороною конфлікту він є. Важливо: отримати одночасно виплату КАСКО та ОСЦПВ не можна. Збитки покриваються тільки по одному, вигіднішому полісу.

Усі аварії мають лише одне спільне – це вкрай неприємна ситуація. Інші деталі роблять випадки індивідуальними: заподіяно шкоду здоров'ю чи ні, ступінь пошкоджень транспортних засобів, наявність страховок, адекватність учасників події. Про всяк випадок, перевірте свою страховку. Якщо термін дії закінчується, виберіть та оформіть поліс на AutoMoto.ua.

Теги:
ДТП
Попередня стаття Секрети BMW: що зашифровано у назвах моделей
Секрети BMW: що зашифровано у назвах моделей
Заправляємось у грудні: огляд цін на пальне
Наступна стаття Заправляємось у грудні: огляд цін на пальне

Популярні новини