Електромобіль або плагін-гібрид: що краще?

2 листопада 2020

“Чисті” електромобілі і плагін-гібриди (PHEV) - суперники на автомобільному ринку. Шанувальники електрокарів стверджують, що за ними майбутнє, власники PHEV відстоюють перевагу своїх авто. Що ж краще: електрокар або плагін-гібрид?

Чим відрізняється електромобіль від плагін-гібрида

Електромобіль, він же BEV, рухається за рахунок одного або декількох електродвигунів, які живляться від акумуляторів або паливних елементів. У електрокарі немає ДВС. 

Плагін-гібрид, або гібридний автомобіль з можливістю підключення електродвигуна, скорочено з англійської PHEV, має електричний і традиційний бензиновий двигун. 

Запас ходу електромобіля і плагін-гібрида 

На скільки вистачає заряду електромобіля Плагін-гібриди мають батарею ємністю 10-12 кВт/год і проїжджають на одному заряді 30-80 км. Далі автомобіль рухається за рахунок ДВС, що зводить до нуля всю екологічність і економічність. 

Електромобілі мають більший запас ходу - від 240 км у Nissan Leaf II, 400 км у Renault ZOE до 700 у Tesla Model S. Ємність батареї електрокара починається від 30 кВт/год. 

PHEV мають менший запас ходу на електромоторі, ніж електрокари на електротязі. При цьому власники плагін-гібридів не відволікаються на пошуки зарядної станції. Навіть якщо в авто "закінчилась електрика", можна підключити бензиновий двигун і доїхати до пункту призначення. 

Зарядка електромобіля і плагін-гібрида

Як часто треба заряджати PHEVПлагін-гібриди не залежать від зарядної інфраструктури, так як мають особливий підхід до експлуатації. Для PHEV важливо вчасно підключити батарею для підзарядки до ДВС, а не до розетки. 

Для авто тільки на електротязі важлива розвинена зарядна інфраструктура з швидкими зарядками. 

Зупинимося на швидкій зарядці. Хоч батарея плагін-гібрида має меншу ємність, ніж у електромобіля, обидва пристрої заряджаються однаковий час. І PHEV, і BEV, за 30 хвилин зарядиться на 80%. У плагін-гібрида цього вистачить на 30-40 км пробігу, у електромобіля - на 150 км. 

Ціни на електромобілі і плагін-гібриди

Що вигідніше: електрокар чи PHEVЕлектромобільний світ в очікуванні зниження цін на батареї. Якщо це трапиться прямо завтра, хто більше виграє: електрокар або плагін-гібрид?

Дешеві акумуляторні батареї вигідні і BEV, і PHEV. Батарея плагін-гібрида менш потужна, а значить її ціна нижча. При цьому не забувайте, що у PHEV ще є ДВС. Якщо порівняти витрати на виробництво без обліку акумуляторних батарей, плагін-гібрид завжди буде дорожчий. 

4 причини вибрати плагін-гібрид

PHEV: переваги перед електрокаром

  1. Доступність. Сьогодні на ринку більше плагін-гібридів, ніж чистих електрокарів. 
  2. Дизайн. Для PHEV виробники пропонують більше варіантів виконання і комплектацій, ніж для електромобілів. 
  3. Немає проблем з зарядкою. Поки в Україні розвивається інфраструктура для електрокарів, невимогливий до постійної зарядки плагін-гібрид вигідніше. 
  4. Зрозумілі в обслуговуванні. Обслуговування плагін-гібридів схоже на сервіс для авто з ДВС. PHEV простіше продавати, купувати і ремонтувати. 

4 причини вибрати електрокар

Переваги електромобіля над PHEV

  1. Дешевша експлуатація. В електромобілях, на відміну від PHEV, не потрібно міняти масло, свічки запалювання, ГРМ та інші витратні матеріали. 
  2. Швидкість. Електрокар швидше за аналогічний плагін-гібрид. Toyota RAV4 EV розганяється до 160 км/год, Toyota RAV4 Plug-In Hybrid в екорежимі - до 135 км/ч. 
  3. Більше простору. Електрокар просторіший, адже батарея розміщена під підлогою. Плагін-гібрид повинен вмістити ДВС і батарею, тому має менше місця. 
  4. Екологічність. Електрокар на 100% екологічний, на відміну від плагін-гібрида. 

Плагін-гібрид має свої переваги, електрокар - свої. Що краще? Залежить від ваших пріоритетів і щоденних завдань. Що вибрати? Важко передбачити ціни батареї та бензин в майбутньому, тому вибір за вами. 

Попередня стаття JETOUR – УкрАВТО презентує перший бренд в ряду прем’єр в Україні
JETOUR – УкрАВТО презентує перший бренд в ряду прем’єр в Україні
Перший повністю електричний Mercedes-Benz вже на шляху до України!
Наступна стаття Перший повністю електричний Mercedes-Benz вже на шляху до України!

Популярні новини