EV та екстрим: які моделі електрокарів готові до пригод?

17 листопада 2023

Найти электромобиль Rivian R1S для зимы

Багато водіїв вже оцінили переваги електромобілів в міському житті. Та чи готові EV до екстремальних умов? Адже відомо, що запас ходу на холоді зменшується, а поїздка глибоким снігом чи бродом не надто поєднується з електрикою під капотом. Ми зібрали факти про використання EV в умовах морозу та бездоріжжя, а також зробили добірку електрокарів, які легко впораються з екстремальними викликами.

Технології електромобілів для екстриму

З розвитком технологій електромобілі стають стійкими до викликів. Виробники використовують:

  • Батареї з більш високою температурною стійкістю для нормальної роботи в спеку.
  • Підігрів акумулятора, щоб економити заряд батареї в холодну погоду. Батареї EV чутливі до холоду і можуть втрачати до 30% запасу ходу в сильний мороз. Опція підігріву акумулятора допоможе зберегти заряд батареї в холодну погоду.
  • Повний привід. Система повного приводу допомагає електромобілю краще розподіляти тягу між колесами, що, в свою чергу, покращує його прохідність.
  • Спеціальні шини. Покришки для бездоріжжя забезпечують краще зчеплення з поверхнею, що підвищує керованість електромобіля на нерівних дорогах. 

Який електромобіль може подолати брід

Які умови не для електрокарів?

Електромобілі можуть рухатись бездоріжжям, але мають деякі обмеження:

  • Надто нерівні дороги. Оскільки у них зазвичай менший кліренс, ніж у конкурентів з ДВС, вони вразливіші до нерівностей дороги. 
  • Глибокий брід. Менший кліренс робить електрокари схильними до потрапляння води в двигун або інші вузли. Зазвичай EV можуть долати брід глибиною до 30 см. Однак є моделі, здатні на справжні “запливи”. Наприклад, Rivian R1T може долати брід глибиною до 80 см. Ще один фактор - температура броду. Якщо вона нижча 0°C, може пошкодити електроніку.
  • Швидка втрата потужності на великій швидкості, на мокрій або слизькій поверхні. Акумулятор швидше розряджається в складних умовах поїздки, тому можуть виникнути проблеми з рухом глибоким снігом або брудом. 

Якщо ви - власник звичайного EV, плануйте свої поїздки заздалегідь та будьте обережні на бездоріжжі. 

Який електрокар купити для екстриму

Попри те, що більшості електромобілів краще уникати бездоріжжя, броду та інших пригод, існують моделі, які вражають. Вони перевершують навіть конкурентів з ДВС. Тож, якщо ви шукаєте EV, який не злякати поганими умовами, розгляньте наступні варіанти: 

  • Tesla Model X має повний привід і може бути обладнаний пакетом "Off-Road Upgrade," що підвищує висоту підвіски та додає захисні елементи. 
  • Audi e-tron з повним приводом Quattro і збільшеною висотою підвіски цілком придатний для позашляхових пригод. Він також має різні режими руху, серед яких "Off-Road" для кращої адаптації до складних умов.
  • Jaguar I-PACE має подвійний електромотор та повний привід, що надає йому високий крутний момент та стійкість на бездоріжжі. В наявності режим "Off-Road," який оптимізований для позашляхових умов.
  • Rivian R1T (пікап) та R1S (SUV) розроблені спеціально для екстремальних умов і позашляхових поїздок. Вони мають повний привід, високий кліренс та електромотори з великим крутним моментом. Rivian R1T може долати брід глибиною до 80 см.
  • Tesla Cybertruck - електромобіль з підвищеною прохідністю і збільшеним кліренсом, а також функцією підігріву акумулятора сподобається шанувальникам екстриму.
  • Ford F-150 Lightning - електричний пікап з підвищеною прохідністю і кліренсом 28,3 см. Систему Pro Power Onboard дозволяє використовувати енергію батареї для живлення електроприладів.
  • GMC Hummer EV може легко впоратися з будь-якими позашляховими завданнями, адже є одним із найпотужніших і найпрохідніших позашляховиків на ринку. Електрокар має кліренс 35 см, що є одним із найвищих у своєму класі, систему CrabWalk, яка дозволяє йому пересуватися боком, і систему Extract Mode, щоб підніматися крутими схилами. Топова версія видає потужність 1000 к.с. і крутний момент 15590 Нм.
Попередня стаття Слюсарні лещата: види, мета застосування
Слюсарні лещата: види, мета застосування
Ефект сезонності: Яка пора року найвигідніша для продажу авто?
Наступна стаття Ефект сезонності: Яка пора року найвигідніша для продажу авто?

Популярні новини