Як інвалід може безкоштовно розмитнити автомобіль?

30 січня 2020

Є люди, яким особистий транспортний засіб просто необхідний, в даному випадку мова йде про водіїв з обмеженими можливостями.

У суспільстві часто виникає питання: "Чи можуть інваліди не платити за митне оформлення автомобіля?". Відповідь одна: можуть, але це зовсім не просто!
Ми розповімо, як це зробити.

Для початку потрібно врахувати один момент. Не платити за розмитнення машини, ввезеної з-за кордону, можна тільки якщо це подарунок від громадянина іншої країни. Таким чином транспортний засіб офіційно стане гуманітарною допомогою. Просто купити автомобіль і ввезти його в Україну не вийде.
Українці поступають не менш хитро - купують машину за свої кровні, а документи оформляють як дарчу. Однак факт дарування повинен бути підтверджений листом від іноземця, який і зробив такий подарунок.

"Подароване" авто ще 10 років не буде вважатися власністю громадянина з обмеженими здібностями. Це зроблено з однією метою - щоб не перетворювати пільги в бізнес.

Що це означає? Автомобіль не можно ні продати, ні подарувати комусь іншому. Заборонено навіть давати покататися іншим людям без дозволу органів соцзабезпечення. Це можливо у випадку, якщо інвалід сам не може керувати транспортним засобом. У техпаспорті зроблять спеціальну позначку. Але через 10 років держава спише машину зі свого балансу, і вона перейде у власність інваліда.

Правда, такий спосіб безкоштовно розмитнити машину доступний не кожному. Інвалід повинен стояти в спеціальній черзі в обласному департаменті соціального захисту населення. У неї можуть потрапити тільки певні категорії населення.

Отже, щоб претендувати на безоплатне розмитнення, необхідно слідувати наступному алгоритму:
1. Стати в чергу в департаменті соціального захисту населення;
2. Знайти іноземця, який готовий "подарувати" автомобіль і написати підтверджуючий лист до Міністерства соцполітики.
3. Дочекатися рішення відповідних органів і привезти машину в країну. Потім залишається лише оформити всі документи на митниці.
4. Зареєструвати авто в сервісному центрі МВС.

До речі, модель машини не має значення. Головне, щоб це був подарунок.
Переобладнати авто під особисті потреби доведеться за рахунок особи з обмеженими можливостями.

Попередня стаття Скручений пробіг: 3 речі, які видадуть правду
Скручений пробіг: 3 речі, які видадуть правду
Якщо вас зупинили співробітники поліції, вимагайте викликати адвоката
Наступна стаття Якщо вас зупинили співробітники поліції, вимагайте викликати адвоката

Популярні новини