Як продовжити термін служби турбіни турбованого автомобіля

26 вересня 2023

Турбовані автомобілі не здають свої позиції і на дорогах їх дедалі більше з кожним днем. Для цього є низка цілком резонних причин, що вигідно відбудовують його від атмосферного двигуна. Чого тільки варте підвищення потужності та крутного моменту при меншому робочому обсязі. Однак турбіна є досить складним і чутливим агрегатом, про що не з чуток знають фахівці міжрегіональної мережі ТурбоСТО. Тому для її довговічності вони радять дотримуватися певних правил експлуатації (повна стаття - https://turbosto.com.ua/ua/remont-turbin/remont-turbin-v-kieve)

Від професіоналів with love до.. турбіни

 

      1. Слідкуйте за фільтрами

Турбіна працює в умовах підвищених навантажень, тому важливо стежити за станом масляного та повітряного фільтра. Забруднені фільтри можуть призвести до перегріву турбіни та її передчасного виходу з ладу. Тому необхідно регулярно змінювати фільтри відповідно до рекомендацій виробника.

      2. Контролюйте систему змащення

Турбіна повинна обов'язково змащується олією, тому важливо стежити за її якістю та рівнем. Використання неякісної олії може призвести до утворення нагару та абразивних частинок, які швидше за все пошкодять турбіну. Також необхідно регулярно перевіряти рівень олії та доливати її при необхідності.

      3. Дотримуйтесь сценаріїв правильного запуску та зупинки двигуна

При запуску двигуна турбіна ще не змащена олією, тому необхідно дати їй прогрітися протягом 2-3 хвилин на холостих обертах. Це дозволить маслу рівномірно розподілитися по всіх елементах турбіни та захистити її від передчасного зносу через “сухе” тертя.

При зупинці двигуна турбіна продовжує обертатись за інерцією, а подача олії вже припинилася. Тому необхідно дати їй охолонути протягом 2-3 хвилин. Це дозволить уникнути її перегріву та утворення конденсату.

     4. Коректно експлуатуйте авто за низьких температур

При низьких температурах, особливо в зимовий період, масло стає густішим, тому може не встигнути рівномірно розподілитися по всіх елементах турбіни при запуску двигуна, що може призвести до тертя і пошкодження комплектуючих. Щоб уникнути цього, необхідно перед запуском двигуна трохи провернути його стартером. Це дозволить маслу почати циркулювати та прогрітися. Тому не поспішайте одразу зриватися, як тільки завели машину.

     5. Рухайтеся стабільно та плавно

Якщо вам захотілося форсанути. а потім Ви схаменулися і вирішили дати двигуну "відпочити" або навпаки, то це велика помилка. Так як при такому сценарії є ризик некоректної поведінки мастильного матеріалу - він може не встигати розподілятися або навпаки його надлишок, що охолонув, може пригоряти. У будь-якому випадку це загрожує перешкодами для нормального функціонування турбіни і може спровокувати пошкодження Якщо деяких деталей через тертя або перешкоди.

Якщо дотримуватися вищезгаданих рекомендацій, то Ваше турбоване авто радуватиме Вас своєю продуктивністю довгі сотні тисяч кілометрів. Але якщо з таким ключовим вузлом як турбіна необхідно звертатися тільки в спеціалізовані автосервіси.

Попередня стаття Гібридні кросовери 4x4: шукаємо на AUTOMOTO.UA
Гібридні кросовери 4x4: шукаємо на AUTOMOTO.UA
Вживані запчастини: упередження, що заважають заощадити на ремонті
Наступна стаття Вживані запчастини: упередження, що заважають заощадити на ремонті

Популярні новини