Як перевірити європейську машину за він кодом

3 січня 2023

Європейські ринки уживаного автотранспорту відкриті для всіх, що розширює наші можливості не лише у питанні вибору моделі та типу автомобіля, а й відповідних умов для здійснення угоди. Наскільки успішною буде покупка, залежить не тільки від того, наскільки точно ми оцінимо технічний стан автомобіля, але і від знання історії експлуатації машини. Як перевірити європейську машину? За ВІН-кодом - унікальним ідентифікатором автомобіля, який таїть у собі цілу історію про життя авто. Розкажемо про це докладніше.

Навіщо перевіряти історію автомобіля з Європи

как проверить европейскую машину по вин кодуКожен автомобіль має свою унікальну історію, і багато в ній може вплинути на технічний стан автомобіля, його ресурс, юридичний статус. Аварії, стихійні лиха, умови експлуатації – основні причини, які не лише зменшують ресурс автомобіля, а й роблять його експлуатацію небезпечною.

Участь у ДТП не завжди тягне за собою серйозні несправності, але визначити ступінь їх тяжкості при купівлі не завжди є можливим. Знаючи історію та факти участі у дорожньо-транспортних пригодах, володіючи інформацією про ремонти та технічне обслуговування, можна зробити висновок про технічний стан машини. Для цього знадобиться перевірка авто за ВІН-кодом.

Те саме стосується і юридичної сторони питання. Вторинний ринок - основне місце збуту автомобілів з поганою історією, що у викраденні, а часом і перебувають у заставі. Пролити світло на юридичний статус машини допоможе перевірка за VIN-кодом.

Що можна дізнатися за ВІН-кодом авто з Європи

ВІН-код – це унікальний ідентифікатор, який надається автомобілю на заводі. Складається він із 17 цифр та символів, які об'єднуються у групи, які відповідають за ту чи іншу інформацію. Наведемо загальні відомості, яку інформацію містить VIN-код.

Ідентифікатор відповідає стандартам, прийнятим у Північній Америці та Канаді. Його дотримуються усі європейські виробники. У коді кожна цифра (символ) або їхня група зберігають певні дані про автомобіль:

  • 1-3 позиція. Індекс виробника Перша цифра розповість про країну, за допомогою другої позиції можна дізнатися про код виробника, а третя — це тип автотранспорту.
  • 4-8 позиція. Модель, тип силової установки та кузова, тип трансмісії та інші технічні характеристики.
  • 9 позиція. Призначений для захисту коду від підробки.
  • 10 позиція. Рік випуску авто.
  • 11 позиція. Загальні характеристики виробника.
  • 12-17 позиція. Номер кузова та послідовність складання.

Де перевірити VIN-код автомобіля з ЄС

проверить авто из европы

Перевірка авто може виконуватися самостійно або через платні системи, що формують звіти за ВІН-кодом. У першому випадку використовуються державні онлайн-сервіси, які на запит надають ту чи іншу інформацію про авто, наприклад, реєстраційні дані або статус автомобіля. Їхній недолік — для збору інформації, яка допоможе прийняти рішення про покупку автомобіля або відмову від неї, доведеться витратити багато часу, а в деяких випадках і грошей (певні відомості можуть надаватися на платній основі).

Альтернативний варіант — скористатися послугами спеціальних сервісів, які формують звіти щодо ВІН-коду. Найпопулярніші онлайн-системи перевірки ВІН-кодів:

  • Carfax
  • Autocheck
  • Checkcar.vin

Коротко розповімо про кожного з них.

Carfax

Одна з найстаріших систем перевірки VIN-кодів, яка в перші роки надавала факсові звіти. Звідси й назва сервісу. У базі даних Карфакс є дані про мільйони автомобілів у США, Канаді, Європі. Свого часу Carfax був єдиною альтернативою послугам експерта, які коштували недешево.


Autocheck

Надає розширену інформацію про автомобіль, включаючи відомості про ДТП, пошкодження, факти продажу авто на сірих ринках, відгуки транспортних засобів виробниками, даних про пробіг, технічне обслуговування тощо.

У Autocheck реалізовано рейтингову систему. Усі відомості оцінюються за 100-бальною системою. Також сервіс порівнює дані транспортного засобу, що розглядається, з характеристиками інших машин з бази даних.


Checkcar.vin

как проверить авто в европеСтворений порівняно недавно, але вже популярний онлайн-сервіс перевірки авто по ВІН-коду. Його головна особливість — великий обсяг інформації, який є значно вищим, ніж в інших системах. По суті, він надає сукупні дані, які є у Autocheck та Carfax.
Checkcar.vin пропонує послуги на безкоштовній та платній основі. Безкоштовний звіт містить дані про країну, в якій випущений автомобіль, моделі, реєстрації, юридичний статус. Розширена платна версія містить обсяг інформації, якого буде достатньо для ухвалення рішення у переважній більшості випадків:

  • технічні характеристики транспортного засобу;
  • участь у ДТП;
  • реєстрації авто;
  • страхові випадки;
  • відомості про статус (у заставі, зданий в брухт, викрадення тощо);
  • технічне обслуговування, ремонт, зміни комплектації.

Перевірка по ВІН-коду авто з Європи в сервісі https://checkcar.vin/ua/ru/page/vin-check-europe дає вам такі переваги:

  • вам не потрібно збирати інформацію в різних джерелах - ви отримуєте повний звіт в одному місці, заощаджуючи час та кошти;
  • ви отримуєте обсяг інформації, якого немає в жодній системі перевірки за ВІН-кодом;
  • можливість отримати безкоштовний звіт;
  • Великий вибір способу оплати.

У переважній більшості випадків ми рекомендуємо використовувати для перевірки авто з Європи розширену платну версію звіту. Її вартість невисока, але в цьому випадку ймовірність фальсифікацій, наявності прихованих дефектів та юридичних обмежень на експлуатацію практично зводиться до нуля.

Попередня стаття 8 чорних седанів до 7 000$: шукаємо на Automoto.ua
8 чорних седанів до 7 000$: шукаємо на Automoto.ua
Mazda 3 першого покоління: помилки двигуна та проблеми підвіски
Наступна стаття Mazda 3 першого покоління: помилки двигуна та проблеми підвіски

Популярні новини