Як завести авто, якщо розрядився акумулятор?

19 квітня 2022

Життя автомобіліста часто псують неприємні сюрпризи. Наприклад, перегоріла лампочка “стопа”, закінчилась “омивайка” або сів акумулятор. Стається халепа якраз тоді, коли дуже треба їхати. Отже, як завести автомобіль, якщо акумулятор розрядився?

1. Переконайтесь, що проблема точно в акумуляторі

Водії часто винуватять акумулятор, коли авто не заводиться. Але в деяких випадках він непричетний. Якщо ви кілька разів пробували запустити двигун і стартер працював, а потім перестав, то справа не в заряді батареї. Ймовірно, виникла проблема з запалюванням чи подачею пального. Якщо ж ви переконані, що справа в батареї, переходьте до наступного пункту.

2. Повторіть спробу

Вимкніть все, що може “тягнути” енергію під час запуску автомобіля: радіо, кондиціонер, оптику. Залиште лише одного споживача - стартер. Зачекайте 5 хвилин. Спробуйте завести машину знову. Можливо, акумулятор “витягне” і ви зрушите з місця.

3. Штовхніть автомобіль

Якщо акумулятор сів на авто з “механікою” і у вас є помічники, наприклад, пасажири, спробуйте штовхнути. Ви точно спостерігали цей спосіб хоча б раз в житті. Коли помічники почали штовхати машину, водій має перейти з нейтральної на третю передачу і відпустити педаль зчеплення. Повторювати кілька разів і машина заведеться.

4. Скористайтесь буксиром

Постарайтесь знайти водія, який погодиться тягнути на буксирі ваше авто, доки двигун не запрацює. Коли машини будуть з'єднані тросом, натисніть педаль зчеплення і ввімкніть третю передачу. Після розгону до швидкості близько 15 км/год, відпустіть зчеплення. Двигун повинен запрацювати. Потім обов'язково перейдіть на “нейтралку”. Такий метод актуальний лише для власників машин з МКПП.

5. Попросіть когось “прикурити”

Найпростіший спосіб вирішити проблему розрядженого акумулятора - “прикурювання”. Для цього потрібні спеціальні кабелі з зажимами-крокодилами та справна батарея:

  • з'єднайте кабелем з червоними зажимами плюсові клеми,
  • іншим кабелем з'єднайте мінусові клеми,
  • зачекайте кілька хвилин,
  • спробуйте запустити двигун,
  • дайте мотору попрацювати кілька хвилин,
  • від’єднайте мінусові клеми,
  • від’єднайте плюсові клеми.

Аналогічно можна використати пуско-зарядний пристрій. Поцікавтесь, можливо, сусід по гаражу чи парковці має такий гаджет і погодиться виручити вас.

Далі знайдіть спосіб повноцінно зарядити акумулятор від електромережі.

Попередня стаття 5 авто, які готові до екстремальних умов
5 авто, які готові до екстремальних умов
Інструкція “Нульове розмитнення”, або як стати власником авто
Наступна стаття Інструкція “Нульове розмитнення”, або як стати власником авто

Популярні новини