Який термін служби каталізатора?

29 червня 2020

Який термін служби каталізатора?

Каталітичні нейтралізатори - спеціальні пристрої, які встановлюють в вихлопну систему автомобіля для очищення відпрацьованих газів та мінімізації негативного впливу шкідливих речовин на навколишнє середовище. У каталізаторах відпрацьовані гази вступають в різні хімічні реакції з благородними металами, з яких виготовлені внутрішні стільники, внаслідок чого отруйні речовини стають менш шкідливими і безпечними для атмосфери.

Так як автомобільні вихлопи повинні відповідати суворим нормам екологічних стандартів, кожний транспортний засіб сходить з конвеєра вже з встановленими каталізаторами. Їх використання є обов'язковою умовою, порушення якого загрожує серйозними штрафами. Тому коли каталітичний нейтралізатор засмічується, слід негайно замінювати його на новий пристрій. На сайті https://autocatalystmarket.com/ua/ru можна недорого замовити оригінальні каталізатори для автомобілів різних марок.

Особливості роботи і термін служби каталізаторів

Каталітичні нейтралізатори встановлюють в вихлопну трубу між мотором і глушником. Знизу його закриває додатковий екран, оскільки він сильно нагрівається і розжарюється до червоного. Каталізатори не працюють одразу після запуску мотора, а включаються тільки при нагріванні. Разом з нейтралізаторами функціонують кисневі датчики в лямбда-зонді, які стежать за складом (співвідношення повітря і бензину) паливної суміші. Сигнали з датчиків, які розміщені біля входу і виходу пристрою, постійно зчитує автомобільний комп'ютер і допомагає оптимізувати паливну суміш

Термін служби у каталітичних нейтралізаторів може мати відчутні відмінності, в залежності від типу пристрою, якості використовуваного палива, пробігу та експлуатаційних умов. Як правило, більшість каталізаторів починають виходити з ладу через кожні 100-130 тисяч км пробігу, але дорогі пристрої можуть ефективно служити протягом усього періоду експлуатації автомобіля.

каталізатор в авто

Причини і ознаки поломки каталізаторів

Потрібно врахувати, що каталітичні нейтралізатори не можуть вийти з ладу без причини. У більшості випадків їх поломка є ознакою наступних проблем:

  • неправильності системи запалювання: в даному випадку паливо не може повністю згоряти і потрапляє в вихлопну систему, внаслідок чого розпечені каталізатори змушені «допалювати» великий обсяг вуглеводнів, а це призводить до розігрівання сот до надвисокої температури і передчасного руйнування;

 

  • неповне згоряння суміші в циліндрах через несправність форсунок, які перекачують багато палива, а також з причини зносу маслос'емного кільця циліндропоршневої групи;

 

  • сильне зношування мотора;

 

  • тривале використання неякісного палива, внаслідок чого стільники засмічуються зваженими частинками;

 

  • сильні механічні удари, які призводять до розфарбовування тонкостінних сот, саме тому бажано встановити додатковий захист днища машини.

Всі ці фактори призводять до засмічення і передчасного зносу каталізаторів. Якщо даний пристрій вийшло з ладу, потрібно міняти його на нову деталь. Можна встановити оригінальний нейтралізатор, який володіє найбільшою ефективністю роботи, при цьому має високу вартість, або ж купити універсальний пристрій, який коштує набагато дешевше. Але тут дуже важливо правильно підібрати каталізатор для конкретної моделі автомобіля, щоб зберегти заводську гарантію і продовжити термін служби двигуна.

Попередня стаття Нова персона АЗС: як карантинні заходи вплинули на купівельні звички споживача послуг АЗС
Нова персона АЗС: як карантинні заходи вплинули на купівельні звички споживача послуг АЗС
Недооцінені: 5 вживаних авто, на які варто звернути увагу
Наступна стаття Недооцінені: 5 вживаних авто, на які варто звернути увагу

Популярні новини