Недооцінені: 5 вживаних авто, на які варто звернути увагу

30 червня 2020

Цілком можливо знайти вживане авто, що не поступається іншим за параметрами, але при цьому коштує значно дешевше. Щоправда, такі судження не варто застосовувати до кросоверів. 

Класс кросоверів, ймовірніше, є переоціненим (особливо повнопривідні комплектації), недооцінені моделі знайти складно. Навіть на китайські кросовери є великий попит, хоч вони і сильно втрачають у ціні вже через кілька років.

Це стосується і авто преміум-категорії, різниця лише в тому, що “переоцінка” уже закладена в ціну з самого початку виробником. Під цю категорію підпадають авто вартістю від 1 500 000 гривень. Сам факт переоцінки чудово ілюструє те, що часто на ринку вживаних автомобілів представники “преміуму” можуть втратити майже половину своєї вартості уже через 3-4 роки. Тільки тоді ціна стає більш-менш справедливою.

Клейма переоцінених не має бюджетний сегмент, тобто машини, які на час покупки коштували від 150 до 500 тисяч гривень. В будь-якому випадку, в цій статті ми не розглядатимемо дешеві моделі, які щорічно розходились тисячними екземплярами на ринку вживаних автомобілів.

Отже, розглянемо машини у ціновій категорії від 500 тисяч до мільйона, які при цьому не є кросоверами. Серед них і спробуємо знайти недооцінені варіанти:

5. Renault Fluence

Хоч авто компанії Renault традиційно користуються в Україні популярністю, ця модель промчала повз уваги більшості автомобілістів. Можливо, через відсутність якихось особливих рис? Тим не менш, власники люблять це авто за інше - машина має надійну ходову, “живучий” кузов та перевірений часом силовий агрегат. Звісно, Renault Fluence не здатна на стрімкі розгони навіть за умови встановлення 2-х літрового агрегата, проте надійність цієї моделі не піддається сумнівам.

Машини з автоматичною та механічною трансмісією та пробігом 50-100 тисяч кілометрів коштують від 175 до 225 тисяч гривень. Це зумовлено низьким попитом на модель.

Найнадійнішим варіантом для вибору буде атмосферний 1.6 з механічною чи автоматичною трансмісією.

 Renault Fluence в переліку старих автомобілів, вартих вашої уваги

4. Hyundai Elantra / Kia Cerato

Дует Hyundai / Kia заповнює нішу між бюджетниками Solaris / Rio і бізнес-класом Sonata / Optima. Через це машини з заводу дещо дорогі і не користуються великим попитом. З іншого боку, коли справа доходить до вживаних авто, ціни набагато доступніші. Моделі мають багато спільних запчастин і, як наслідок, поводяться на дорозі також схоже. На вибір є достатньо КП та силових агрегатів, проте серед них немає проблемних - всі вони можуть витримати до 250 тисяч кілометрів без серйозного ремонту. Трирічні авто з невеликим пробігом коштують як новий Rio, але при цьому Elantra і Cerato мають більше переваг, та й за розмірами вони більші. 

Тож, якщо хочеться машини, яка виглядала б солідніше за меншу ціну, це ваш вибір. 

 Hyundai Elantra і Kia Cerato - автомобілі в списку якісних б/вушок

3. Citroen C4

Незрозуміло, чому продажі Сітроенів та Пежо останніми роками впали. Можливо, зіпсувалась репутація, чи модельному ряду бракує різноманіття? В будь-якому випадку, чомусь вживані моделі цих марок не найбільш затребувані. Чутки про те, що С4 - ненадійна машина, в основному надумані. Можливо, в європейських рейтингах надійності машина й не займає лідерські позиції, але точно не є повним аутсайдером. Більш того, якщо почитати відгуки власників, то вони навпаки хвалять як бензинові так і дизельні версії цих авто за економічність та надійність.

Але це не єдині переваги С4 другого покоління, яке з’явилось у 2010 році, - авто чудово керується, салон зручний, багажник просторий, а набір функцій включає все необхідне. Машина має хороший кліренс, що не буде зайвим на подекуди нерівних українських дорогах. Коробка передач механічна, або 6-ти ступеневий автомат Aisin, при чому “хронічних” поломок не відстежується.

Більшість С4 на ринку вживаних авто продаються з атмосферними двигунами об’ємом 1.6 літра (VTi и THP). Можливо, Citroen C4 недостатньо динамічно реагує на прискорення? Але на цей випадок є версія з турбонаддувом, проте питання надійності вже може постати гостро. Загалом, очевидних причин нелюбові до С4 немає.

Цілком можливо знайти вживаний С4 за 200-300 тисяч, віком 5-7 років з пробігом в 50-80 тисяч кілометрів. 

 Citroen C4 - затребувана стара модель

2. Peugeot 408

Здебільшого інформація про С4 вище підходить і для Пежо 408, оскільки вони побудовані на тій самій платформі. Хіба що, відрізняється набір силових агрегатів та “особистих” недоліків. Слабкими місцями, які є характерними для цієї моделі, можна назвати електронну “начинку” та проводку. Продавці це також розуміють, тому Peugeot 408 може обійтись дещо дешевше. На момент запуску виробництва, 408 модель була лідером у класі за такими параметрами як довжина кузова, висота кліренсу та об’єм багажника. З часом репутацію дещо зіпсував двигун, що страждав від нагару на клапанах та розтягнення ланцюга ГРМ, проте в 2011 році двигун модернізували.

 стара Пежо 408 з модернізованим двигуном

1. Ravon R2, R3, R4

Цей маловідомий узбекський виробник вийшов на український ринок відносно нещодавно, але моделі, які він випускає, стали давно знайомими українцям. Більше того, ці моделі авто користуються заслуженою популярністю під іншими назвами - раніше марок Chevrolet або Daewoo, але при цьому випускались на тих самих заводах на сході Узбекистану. Власне, оригінальні моделі і досі часті гості на українських дорогах.

Продажі нових машин йшли не надто активно. Можливо, причиною стали слабка рекламна кампанія, або застарілість моделей? Ентузіазму не видно і на ринку вживаних авто. Навіть ті машини, що досі знаходяться на гарантії, не користуються великим попитом серед покупців. Цілком можливо знайти майже нове вживане авто за 150-200 тисяч.

Плюсом також є те, що у Ravon немає роботизованих і варіативних трансмісій, які часто викликають недовіру у водіїв, особливо якщо авто б/в.

 Моделі компанії Равон з хорошим співвідношенням ціна / якість

Цікавими на ринку вживаних моделей є авто, що недостатньо престижні аби входити до преміального класу, але при цьому мають хорошу “начинку” та високу ціну. Вони зі зрозумілих причин швидко втрачають в ціні. Як результат - не користуються попитом. Прикладами таких авто є: Skoda Superb, Volkswagen Phaeton та Mazda 6

Вдалого вибору!

 

Попередня стаття Який термін служби каталізатора?
Який термін служби каталізатора?
Великі витрати масла в моторі: причини, способи скорочення, поради
Наступна стаття Великі витрати масла в моторі: причини, способи скорочення, поради

Популярні новини