Коли можна возити дитину на передньому сидінні без автокрісла

20 жовтня 2021

Дитина проситься на переднє сидіння поруч з вами, щоб їхати "як дорослий"? Не поспішайте пересаджувати малечу з заднього ряду не тільки через вимоги ПДР, а й з міркувань безпеки.

Коли ПДР дозволяє возити дитину спереду і без автокрісла

Вік нічого не вирішує

У Правилах дорожнього руху немає конкретного віку, з якого дитині дозволяється їздити на передньому пасажирському. Зате є п. 21.11 ПДР, який вимагає перевозити дітей зростом нижче 145 см тільки в спеціальних дитячих утримуючих системах. Останні ж можна встановлювати на всіх сидіннях, крім першого ряду. Висновок такий: на передньому сидінні автомобіля дитина може їздити тільки без дитячого крісла, а значить, повинна бути зростом від 145 см. 

Не поспішайте прибирати дитяче автокрісло

Коли дитина виростає до 145 см, це не означає автоматичне скасування дитячого автокрісла. Пам'ятайте, що якісне автокрісло забезпечує підлітку більше захисту, ніж звичайний ремінь безпеки. І якщо воно за всіма параметрами підходить вашій дитині, не поспішайте пересаджувати її на "доросле" сидіння. 

Ще один аргумент, щоб не поспішати відводити дитині переднє крісло - думки експертів з безпеки. Саме місце поруч з водієм в салоні легкового автомобіля вважається найнебезпечнішим і найбільш небажаним для дітей.  А от мінімальний ризик отримання травм має юний пасажир на середньому сидінні другого ряду. І це за умови, що дитина знаходиться в автокріслі, або, якщо дозволяє зріст, без нього, але обов'язково пристебнутою ременем безпеки. 

Попередня стаття Як безпроблемно видалити наклейку з кузова авто
Як безпроблемно видалити наклейку з кузова авто
Як паркувати авто, щоб не отримати штраф: коротко про ПДР
Наступна стаття Як паркувати авто, щоб не отримати штраф: коротко про ПДР

Популярні новини