Круїз-контроль і адаптивний круїз-контроль: помічники чи даремно витрачені гроші?

24 травня 2021

Круїз-контроль і адаптивний круїз-контроль - опція практично всіх сучасних автомобілів. Чи дійсно вона потрібна або це тільки спосіб підвищити ціну машини?

Що таке адаптивній круїз-контроль

Що таке круїз-контроль

Круїз-контроль - це система, призначена для автоматичного управління швидкістю автомобіля, яку водій встановлює попередньо. Це найбільш корисно для тривалих поїздок по автостраді і/або в районах, де не так багато руху, або коли не треба часто зупинятися. Круїз-контроль не дуже корисний на низьких швидкостях або в місцях, де багато знаків зупинки або світлофорів.

Що таке круїз-контроль

За умови увімкненого круїз-контролю вам не потрібно тримати ногу на педалі акселератора і підтримувати постійну швидкість. В результаті можна дати відпочинок ногам і зосередитися на інших аспектах водіння. Крім того, підтримка постійної швидкості автомобіля зазвичай економить паливо. 

Органи управління і кнопки круїз-контролю розрізняються залежно від автомобіля. Як правило, вони знаходяться або на рульовому колесі, або на важелі перемикання передач на рульовій колонці. Водій підтримує постійну швидкість за допомогою педалі акселератора, а потім «встановлює» швидкість, перш ніж прибрати ногу з педалі. Є також кнопки «+» і «-» для поступової зміни швидкості, можна використовувати функцію або відновлення попередньо встановленої швидкості. Торкання педалі гальма негайно відключає круїз-контроль.

Що таке адаптивний круїз-контроль

Як працює адаптивний круїз-контроль

Адаптивний круїз-контроль (ACC) - це система, яка допомагає автомобілям залишатися в межах обмеження швидкості або заданої швидкості, зберігаючи при цьому безпечну задану відстань за «провідним» автомобілем. Коли транспортний засіб попереду прискорюється або сповільнюється, система при необхідності вашу швидкість. 

Різні виробники використовують різні технології адаптивного круїз-контролю. Однак основна ідея залишається однаковою. Машина має лазер або радар для вимірювання відстані до ведучого транспортного засобу. По суті, це ті ж лазери і радари, які використовуються для таких функцій, як попередження про лобове зіткнення і автоматичне екстрене гальмування. Вони також застосовуються в автомобілях з напівавтономною технологією водіння. З цієї причини буде справедливо сказати, що круїз-контроль був першим кроком до технології безпілотних автомобілів.

Важливо відзначити, що деякі системи адаптивного круїз-контролю на основі лазера не працюватимуть належним чином в негоду і/або якщо датчики вологі або брудні. На радіолокаційні системи не впливають погодні умови або забруднення. Хоча в більшості систем використовуються радари, а не лазери, обов'язково з'ясуйте, що встановлено в автомобілі, який ви плануєте купувати.

Адаптивний круїз-контроль рідко є окремою технологією. Замість цього зазвичай це частина набору систем безпеки, які працюють разом. Якщо в автомобілі є адаптивний круїз-контроль, він, ймовірно, також має попередження про лобове зіткнення і автоматичне екстрене гальмування. Деякі більш просунуті моделі авто мають систему виявлення пішоходів, а також "вміють" утримувати автомобіль на своїй смузі руху або навіть керувати ним на шосе, коли ввімкнений адаптивний круїз-контроль.

Наскільки надійний адаптивний круїз-контроль

Купити авто з адаптивним круїз-контролем в комплектації

Як і майже всі технології безпеки транспортних засобів, адаптивний круїз-контроль постійно вдосконалюється. Однак це все ще не заміна людини-водія. Хоча система призначена для зниження стресу і полегшення водіння, вам все одно потрібно бути задіяним і готовим взяти на себе педалі акселератора і гальма в будь-який момент.

Адаптивний круїз-контроль не призначений для управління автомобілем, хоча інші додаткові системи безпеки здатні на багато що. ACC з технологією Stop-and-Go стежитимуть за транспортним засобом попереду вас і будуть відповідним чином регулювати швидкість. Деякі системи навіть дотримуються знаків обмеження швидкості і знижують швидкість на крутих поворотах. 

Чи варто купувати авто з адаптивним круїз-контролем

Як будь-яка технологія, яка робить життя простішим і безпечнішим, можливо, адаптивний круїз-контроль варто уваги. Але він може пропонуватися в якості опції та помітно підвищувати ціну.

Якщо адаптивна технологія круїз-контролю вписується в ваш бюджет або входить в обрану комплектацію - відмінно. Якщо за неї потрібно доплатити - рахуйте і думайте, спираючись на свої навички водіння. 

І пам'ятайте: ваш автомобіль може мати автоматичне екстрене гальмування та інших помічників. Але не можна розраховувати, що технології зроблять вашу роботу на дорозі за вас. Принаймні, поки немає повністю автономного водіння. Функції-помічники призначені на той випадок, якщо ви не відреагуєте досить швидко.

Попередня стаття Подушки безпеки: історія, факти і цифри
Подушки безпеки: історія, факти і цифри
Chery у ТОП-6 ринку нових легкових авто!
Наступна стаття Chery у ТОП-6 ринку нових легкових авто!

Популярні новини