"Місія здійсненна" - німці відкрили першу робопарковку у світі

26 липня 2019

Багато автовиробників працювали над створенням технології автономної парковки, але саме Bosch і Daimler досягли успіху першими. Доклавши спільних зусиль, компанії створили найновішу систему четвертого рівня, яка отримала дозвіл на експлуатацію в повністю автономному режимі. Система четвертого рівня ("mind off") відрізняється тим, що не вимагає участі водія, а в деяких ситуаціях може керувати авто у повністю автономному режимі.

Ця роботизована технологія паркування наразі стала доступною широкій аудиторії у приміщенні музею Mercedes-Benz в Штутгарті. 

Як це працює? 

Водій заїжджає на спеціальний майданчик, виходить із кабіни і активує режим паркування за допомогою програми на смартфоні - потім управлінням займається виключно автоматизована система. Паркувальний коридор оточений відеокамерами та датчиками, розробленими Bosch, які контролюють зону руху автомобіля і подають сигнали для маневрування. У разі виявлення перешкоди, транспортний засіб буде негайно зупинено. Автомобіль повертається на майданчик за допомогою чітких покрокових команд, які допомагають йому зайняти певне місце на парковці. Назад до водія автомобіль повертається аналогічним способом. 

Про систему

Пілотна програма паркування була у розробці з 2015 року, але тільки в 2018 її відкрили для публіки. Оскільки не існує офіційного процесу схвалення функцій автоматичного управління, де не потребується водій, Bosch і Daimler вели переговори із представниками влади Штутгарта, міністерством транспорту Баден-Вюртемберга і TÜV Rheinland (міжнародний провідний концерн з надання незалежних аудиторських послуг). В результаті розроблена технологія була схвалена. Компанії не розкривають деталі, які саме автомобілі будуть підтримувати функцію автоматизованої парковки.

Спочатку робопарковка працювала в закритому режимі тестування, потім стала доступною для всіх зацікавлених відвідувачів музею, проте з водієм за кермом з міркувань безпеки. Однак Mercedes заявляє, що зараз всі бажаючі можуть скористатись цією функцією і без водія. 

Активація паркування авто за допомогою додатку на смартфоні

Коментарі розробників

Представк Daimler заявив, що схвалення від влади Баден-Вюртемберга створює всі необхідні умови для впровадження системи автоматизованого паркування у всьому світі. Майкл Хафнер, керівник відділу безпілотного керування компанії Mercedes-Benz, додав, що проект Bosch і Daimler прокладає шлях до масового застосування цієї системи автопаркування в майбутньому.

Автомобіль з системою автоматизованого паркування

Попередня стаття Гарні новини для фанатів Jeep: нові версії великого Wrangler
Гарні новини для фанатів Jeep: нові версії великого Wrangler
Особливості і частота обслуговування електромобілів
Наступна стаття Особливості і частота обслуговування електромобілів

Популярні новини