Особливості і частота обслуговування електромобілів

26 липня 2019

З кожний роком на вулицях України з’являється все більше автомобілів на електротязі. З ростом їх популярності, власників цікавить питання обслуговування таких авто. Поширена думка, що конструкція електрокарів значно простіша, ніж конструкція звичних для нас машин, - "що ж там може зламатися"? Розберемося, чи так це насправді.

За своєю будовою електрокари істотно відрізняються від автомобілів з ДВЗ. З ними дійсно забуваєш про заміну мастил, фільтрів, свічок запалювання, привідних ременів і так далі. Але це не означає, що на перший погляд “прості” електродвигуни не потребують періодичного техобслуговування.  

Ми не будемо обговорювати такі очевидні процедури, як перевірка тиску в шинах, освітлення і рівня рідини омивача скла - це зрозуміло і так. Проте програма регламентних технічних робіт повинна систематично виконуватися. 

Отже, кожні 12 000 кілометрів необхідно перевіряти рівень охолоджуючої рідини в батареї, в системі обігріву, а також в силовому інверторі і модулях зарядного пристрою. Візуальний огляд ключових вузлів авто – тормозної системи, підвіски, рульового керування. Також слід змастити дверні замки і перевірити педалі акселератора на наявність ушкоджень. 

Кожні 24 000 кілометра необхідно здійснювати перевірку щіток склоочисника, кожні 57 000 кілометрів -- проводити заміну повітряного фільтра салону, кожні 120 000 кілометрів повинна здійснюватись заміна газових стійок капота, а кожні 5 років - заміна охолоджуючої і гальмівної рідин. По суті, елементів, які потребують частої заміни, не так і багато, а їх вартість відносно невелика. 

Обслуговування електоромобілів, читайте на automoto.ua

Часто виробники самі встановлюють міжсервісні інтервали для електрокарів. Наприклад, Tesla Model S потребує ТО кожні 12 місяців, чи 20 000 км. Список сервісних робіт Tesla не особливо відрізняється: кожні 2 роки - заміна гальмівної рідини, кожні 4 роки - охолоджуючої рідини в високовольтній батареї. Відзначимо, що компанія забороняє власникам авто самостійно змінювати рідину в батареї, так як це можуть зробити лише фахівці. Також за регламентом кожні 8 тис. км пробігу Tesla передбачає ротацію коліс. 

Що стосується техобслуговування не менш популярного Nissan LEAF, то це відбувається в залежності від умов експлуатації. Важкими вважаються випадки, коли електромобіль їздить часто, але на короткі дистанції (10-15 км). Гальмівну рідину на LEAF наказано замінювати частіше, кожні 2 роки або 48 тисяч кілометрів, а ось охолоджуючу - кожні 120 тисяч кілометрів. Перестановка коліс необхідна кожні 12 000 км.

Обслуговування електрокарів, читайте на automoto.ua

Як бачимо, регулярних технічних процедур для електромобіля дійсно порівняно менше, але ж це тільки регламентні роботи. Але решту ремонтних робіт ніхто не відміняв! І звичайно ж, не варто забувати про найголовніший "орган" електромобіля - батарею. При правильній зарядці вона буде служить довго, хіба  поступово втрачаючи свою ємність. Варто зауважити, що заміна батареї обійдеться в 3-4 тисячі доларів, якщо не більше. Така проблема особливо актуальна для в автомобілів, яким більше 5 років.

 
Попередня стаття "Місія здійсненна" - німці відкрили першу робопарковку у світі
"Місія здійсненна" - німці відкрили першу робопарковку у світі
Nobe 100: автомобіль, який переверне вашу свідомість, в прямому сенсі (ФОТО)
Наступна стаття Nobe 100: автомобіль, який переверне вашу свідомість, в прямому сенсі (ФОТО)

Популярні новини