Чи можна змішувати антифриз з водою?

15 січня 2020

Бувають випадки, коли рівень антифризу в розширювальному баку авто менше номінального, особливо часто таке трапляється влітку. Тоді водії задаються питанням: "Чи можна долити воду в бачок з антифризом?"

Для початку звернемося до інструкції по експлуатації авто, в принципі, будь-якого авто. Так ось, виробники навіть і чути про таке не хочуть, ніякого змішування! Пояснюють це наступними причинами:

  • До складу незамерзаючої речовини входять спецприсадки, які додаються для необхідного охолодження і змащування. Якщо ж змішати антифриз зі звичайною водою, то властивості цих присадок значно знижуються.
  • Вода в розширювальному бачку може призвести до роз'їдання деталей двигуна, особливо алюмінієвих, а також до появи сміття в системі охолодження.

Але все ж є ситуації, коли допустимо доливати воду до "незамерзайки". Але необхідно знати деякі нюанси.

Заливаючи воду в систему і змішуючи її з охлаждайкою, необхідно усвідомлювати, що якщо автомобілі старого зразка ще можуть пережити таку процедуру, то з сучасними іномарками краще не проводити подібних експериментів.

Вода: звичайна або дистильована

В ідеальному варіанті антифриз потрібно змішувати з дистильованою водою, так як в її складі немає солей (магній і кальцій). Після розведення водопровідною водою в антифризі може випасти осад. Воду з-під крана можна використовувати, якщо можна виміряти її жорсткість, вона повинна бути не більше 5 мг-екв/л. Якщо можливості виміряти немає, можна спробувати піти іншим шляхом: розбавити антифриз невеликою кількістю води - якщо не буде осаду, воду можна використовувати.

Чи може вода охолодити мотор, і як саме вона на нього впливає

Антифриз давно заливають в систему охолодження замість води, але остання все-таки володіє деякими перевагами. Давайте розглянемо, які якості повинні бути у рідини, щоб вона застосовувалася для охолодження мотора:

1. При будь-якій робочій температурі двигуна вона:

  • не замерзає;
  • не закипає;
  • не піниться;
  • не запалюється.

2. Не впливає погано на деталі системи, стабільна під час зберігання і експлуатації.

3. Володіє високим ступенем теплоємності і теплотворення.

Ці властивості є більше у антифризів і дистильованої води. Вода доступна і має високий рівень теплоємності, не токсична, не запалюється і добре прокачується при плюсовій температурі. Недоліки: замерзати починає після 0 градусів і з цієї причини збільшується в об'ємі; низька температура кипіння; і через її використання утворюється накип. Найчастіше вона застосовується в системі охолодження при температурі вище 0. Щоб не сталося поганих наслідків, необхідно ретельно ознайомиться з відмінними властивостями води.

Ніякий водій не хотів би, щоб в системі його автомобіля утворився накип. Рівень жорсткості води також дізнаються без спецобладнання. Якщо намилити руки в воді, і піна залишиться, значить, вода м'яка, якщо ж піна швидко згасне, вода жорстка. Наполегливо не рекомендується використовувати воду в системі охолодження сучасних машин, у яких є термостат, - будуть неприємності. Після запуску холодного двигуна вода почне циркулювати повз радіатор.

При зниженій температурі для прогріву необхідний більший період часу - через це у радіатора є можливість розморозитися. А якщо експлуатація проводиться в екстремальних обставинах, вода може закипіти.

В системах охолодження, які абсолютно герметичні, рідина - під невеликим тиском, який підтримується паровим клапаном (кришка радіатора). Нові сучасні автомобілі мають тиск, більший в 2,5 рази, і підтримується клапаном в розширювальному бачку.

Вода не захищає метал від корозії. Мотор машини в сучасних умовах повинен функціонувати при більш високих температурах. Через занижені капотні лінії аеродинамічні коефіцієнти підвищуються, а розміри радіатора обмежуються. Через це точка кипіння антифризу повинна бути вище 100 градусів за Цельсієм. Якщо раптом обсяг охлаждайки в радіаторі зменшиться, в систему можна додати води.

Підсумки

Судячи з перерахованих вище фактів можна прийти до висновку, що антифриз можна розбавляти водою. Але є деякі моменти. Найважливіший: будьте обережні з пропорціями. ⅔ охлаждайки - це вода, тому невелика додаткова кількість не принесе особливого збитку. Головне - пам'ятати про процентне співвідношення.

Доливати багато води не можна через антикорозійні якості антифризу. Вони або будуть вже не такими хорошими, або взагалі пропадуть. Вода в системі охолодження може призвести до утворення іржі в патрубках, перехідниках, клапанах, різних металевих деталях. А іржа може забити проходи в металевих трубках, що є серйозною проблемою.

Додавання води взимку

Наведемо приклад ситуації: розірвався шланг від розширювального бака, витекла велика кількість охолоджуючої рідини. Після усунення витоку було прийнято рішення: долити води, а не відразу бігти за новим антифризом для того, щоб номінальний об`єм був повністю заповнений. Влітку так можна робити, а ось в зимову пору року не робіть подібних експериментів. Концентрація охлаждайки може стати настільки низькою, що замерзання рідини відбудеться вже при -10. Після цього може трапиться розрив пічного радіатора і двигуна, пошкодження патрубків. Тобто після настання морозів лити воду в антифриз заборонено, навпаки, додайте більший концентрат охолоджуючої рідини. Ця процедура збільшить температурний поріг охолоджуючої системи.

Додавання води влітку

У літню пору дозволено розбавляти "незамерзайку" водою, але тільки в крайньому випадку. Якщо машина випущена до вісімдесятих років, використовується дистильована вода. Тільки без фанатизму, щоб не було негативних наслідків. Для сучасних автомобілів така процедура - справжня екзекуція.

 

Попередня стаття Водії, готуйтеся! Податок підвищать до 25 тисяч гривень
Водії, готуйтеся! Податок підвищать до 25 тисяч гривень
Що робити, якщо авто пошкодилося після нещасного випадку?
Наступна стаття Що робити, якщо авто пошкодилося після нещасного випадку?

Популярні новини