Нові правила парковки в Україні в дії (відео)

5 вересня 2019

На дорогах України стрімко зростає кількість автомобілів, а вільних місць для парковки стає все менше. На жаль, деякі недобросовісні водії не бачать проблеми в тому, щоб кинути своє авто на тротуарі, пішохідному переході, стоянці для інвалідів чи на інших непередбачених для цього місцях. За останні декілька років проблема набула просто катастрофічних масштабів. З метою відновлення порядку 27 вересня 2018 року набрав чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів".

Із введенням нових правил з'явилася посада паркувального інспектора.  В його обов'язки входить стежити за несплатою послуг паркувальних майданчиків і за порушниками правил паркування, зупинки та стоянки. Також інспектор повинен зафіксувати правопорушення, оформити протокол і розмістити повідомлення на лобовому склі автомобіля, якщо водій відсутній. Таким чином, тепер кожен водій, який неправильно припаркувався, буде притягнутий до адміністративної відповідальності. Доказом вини є фіксація порушення фото або відео технікою, яка пройшла сертифікацію. В такому випадку на ім'я власника автомобіля виписується штраф.

 Планується обладнати всі паркувальні майданчики фото і відео технікою, яка і буде фіксувати випадки неналежного паркування. На стоянках планують поступово відмовлятись від розрахунків готівкою, тому там будуть встановлені термінали для безготівкової оплати.

Отже, за що інспектор може оштрафувати вас за чинним законодавством?

  1. за несплату парковки передбачений штраф у розмірі, що в 20 разів перевищує повну вартість одного паркувального місця більш ніж на 10 хвилин;

  2. за парковку на місцях відведених для інвалідів або спеціалізованого транспорту призначається грошове стягнення в 30-ти кратному розмірі від повної вартості паркування на термін більше 10 хвилин;

  3. за парковку або тривалу стоянку під заборонним знаком передбачене грошове стягнення у розмірі від 255 грн.цивілізована система парковок вже діє в Україні

Також у повноваження паркувальних інспекторів входить евакуація припаркованого з порушеннями авто, якщо воно заважає іншим учасникам дорожнього руху. Ця процедура обійдеться порушнику від 600 грн.

Водіїв стимулюють виплачувати штраф якомога швидше: якщо він встигне погасити стягнення за 10 робочих днів, то автоматично отримає знижку 50% на оплату правопорушення.

Наприклад, у Вінниці нова програма розвитку парковок запрацює вже восени.  Уряд міста оптимізує кількість паркувальних місць і внесе їх на спеціальну карту, яку зможе завантажити кожен бажаючий.

У місті вже створено відділ паркувальних інспекторів. Вони почнуть свою роботу з роз'яснювальних бесід з водіями, які, наприклад, припаркувалися "під знаком".  А вже в середині листопада інспектори вже почнуть виписувати штрафи.

Також у вінницькій мерії почали розробляти погодинні тарифи для муніципальних парковок, які будуть відрізнятися в залежності від району міста - всього планують створити три такі зони. 

Попередня стаття Nissan готовий представити свій новий кросовер Juke 2020
Nissan готовий представити свій новий кросовер Juke 2020
В Україні почнуть зважувати авто просто під час руху
Наступна стаття В Україні почнуть зважувати авто просто під час руху

Популярні новини