Новий старий порядок реєстрації транспортних засобів в Україні 2019

14 серпня 2019

МВС буде вимагати від автовласників проходити додаткову перевірку транспортних засобів. Передбачається, що це допоможе врятувати українців від викрадачів авто.

Міністерство Внутрішніх Справ представило проект, в якому планує змінити порядок реєстрації, зняття з обліку і перереєстрації автомобілів. Кабмін хоче повернути старі порядки, які були актуальні до 2015 року і зобов’язували усіх водіїв проходити додаткову перевірку свого транспорту. Вона повинна здійснюватися виключно експертами МВС, які додатково перевірятимуть і автомобіль і його власника по єдиному державному реєстрі ТЗ, по базі даних розшукуваних авто, через банк даних ГС Інтерполу, через державний реєстр обтяжень рухомого майна та єдиний демографічний реєстр.

документи на перереєстрацію автоПроект відповідної постанови нещодавно був розміщений на сайті відомства.

Ініціатива пов'язана з тим, що з 2015 року в Україні фактично не проводиться повноцінне дослідження номерів кузова і двигуна. Експерти МВС проводять тільки візуальний огляд за заявою власника автомобіля, але це не є повноцінною альтернативою обстеження.

Така ситуація, разом з проблемою непідконтрольних територій і появи "євроблях", призводить до частих випадків викрадення транспорту. Зловмисники "перебивають" номери на викрадених  автомобілях і пізніше продають їх українцям, які нічого не підозрюють. Статистика наступна: у 2016 році було викрадено 12105 авто; в 2018 році кількість пригод скоротилося до 6500. Але примітно те, що в 2011 році, коли повноцінна експертиза була обов'язковою, зафіксували всього 4682 такі випадки.

статистика реєстрації та викриття угонів

Саме з метою боротьби з подібними злочинами пропонують повернути обов'язкову експертну перевірку достовірності номерів кузова та двигуна авто. Згідно з проектом, винятком стануть куплені в автосалонах автомобілі, так як вони зареєстровані вперше і не потребують огляду.

Запропоновані зміни будуть протидіяти незаконному обороту викрадених і нелегально ввезених у країну машин. 

Теги:
МВД
Попередня стаття Зелена карта 2019: коротко про важливе
Зелена карта 2019: коротко про важливе
Поліції надали право штрафувати водіїв “євроблях” прямо на місці зупинки
Наступна стаття Поліції надали право штрафувати водіїв “євроблях” прямо на місці зупинки

Популярні новини