Чергова постанова ВС: водій повинен передбачити дії пішоходів

19 лютого 2020

Верховний Суд України виніс постанову, яка однаково стосується як водіїв, так і пішоходів. Судді вважають, що водій зобов'язаний передбачити аварійну ситуацію на пішохідному переході і спрогнозувати поведінку пішохода. Виглядає так, ніби всю відповідальність перекладають на автомобілістів. Але не будемо робити передчасні висновки і розберемося з подробицями цього рішення.

Все почалося з того, що в суд звернувся автомобіліст, який хотів оскаржити постанову патрульних поліцейських за порушення ПДР, а саме пункту 18.1. Водій не знизив швидкість, наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу, тим самим створив перешкоду пішоходу.

Автомобіліст стверджував, що коли він наблизився до нерегульованого пішохідного переходу, до лівої сторони проїжджої частини відносно напрямку руху водія підійшла жінка-пішохід. Коли водій (позивач) наблизився до переходу, він побачив, що пішохід зробив лише кілька кроків по проїзній частині. Таким чином, до середини дороги залишалося достатньо місця і автомобіль не представляв небезпеку для пішохода.
А ось якби водій зменшив швидкість, він зупинився б прямо на переході, і таким чином створив би перешкоду на шляху жінки. До того ж ситуація відбувалася в потоці автомобілів, що могло стати причиною виникнення аварії.
Можна зробити висновок, що позивач вчинив абсолютно правильно.

Примітно, що суд першої інстанції не задовольнив цей позов, але водій не зневірився і звернувся до Київського апеляційного адміністративного суду. Цього разу судді скасували постанову і задовольнили вимоги головного героя історії.

Однак крапку в цьому питанні поставила патрульна поліція, яка не погодилася з рішенням апеляції. 4 грудня 2019 року Верховний Суд відновив рішення першої інстанції.

Також у суді виклали роз'яснення пункту 18.1 правил дорожнього руху:

  • Пішохід має перевагу на нерегульованих пішохідних переходах з того моменту, коли ступив на проїжджу частину;
  • Водій ТЗ повинен знизити швидкість, щоб показати пішоходам, що він поступається їм дорогу;
  • Водієві забороняється об'їжджати пішохода на переході і збільшувати швидкість, щоб встигнути проскочити перед ним;
  • Автомобіліст повинен врахувати всі можливі маневри, які може зробити пішохід, в тому числі водій зобов'язаний передбачити небезпеку і постаратися уникнути аварійної ситуації.
Попередня стаття Чому не можна продовжувати заливати паливо в бак після клацання пістолета?
Чому не можна продовжувати заливати паливо в бак після клацання пістолета?
Підбірка бюджетних машин з дорогими госномерами
Наступна стаття Підбірка бюджетних машин з дорогими госномерами

Популярні новини