Скасування штрафів за парковку в заборонених місцях

27 вересня 2019

Як відомо українським автомобілістам, парковка або стоянка в недозволених для цього місцях карається штрафом у розмірі 255 гривень, а якщо це ще й заважає дорожньому руху, то грошове стягнення збільшується до 510 гривень.
Останнім часом суди стали часто скасовувати штрафи за неправильну стоянку або парковку. Розберемося, чому так відбувається.
 

Почнемо з того, що стоянкою вважається припинення руху транспортного засобу на більш ніж 5 хвилин з причин, не пов'язаних із посадкою чи висадкою пасажирів, завантаженням або розвантаженням вантажу. Саме з цієї причини патрульний поліцейський повинен довести сам факт стоянки тривалістю більше 5 хвилин для складання протоколу. Наприклад, зняти на службовий відеореєстратор запис "неправильної" стоянки, причому тривалість цього запису повинна бути не менше 5 хвилин.
На практиці патрульні поліцейські не дотримуються цих вимог і доводять факт порушення лише фотографією з місця події або коротким відео-записом - що не є підтвердженням паркування ТЗ більш ніж на 5 хвилин.
неправильна парковка у дворі житлового будинку

Відзначимо, що сам протокол не є доказом порушення правил стоянки або паркування. Саме тому суди скасовують такі штрафи через відсутність доказів, як це передбачено ПДР.
інспектор патрульної поліції складає протокол

Проблема порушення правил парковки в інших країнах не є новиною. Бувають випадки, коли громадяни самостійно придумують оригінальні покарання за таку зупинку транспорту. Наприклад, у Лондоні власник Ford Focus відчув на собі "громадянське правосуддя".
ford focus в лондоні покарали за неправильну парковку
Все почалося з попередження за регулярну парковку в недозволеному місці, адже демократичні чиновники наївно вважали, що з водієм можна буде домовитися. Однак порушник не реагував на зауваження, тому дорожні служби заблокували його авто дерев'яними стовпчиками. Завдяки таким заходам автомобіліст якийсь час не міг пересуватися на своїй машині і порушувати порядок.
Водій отримав своє покарання просто тому що виявився у "потрібний" час у "потрібному" місці. Однак це спрацювало дуже ефективно.


фото неправильно припаркованого ford focus у лондоні

Попередня стаття Найнебезпечніші позашляховики
Найнебезпечніші позашляховики
В Україні можна буде їздити без пластикового посвідчення водія
Наступна стаття В Україні можна буде їздити без пластикового посвідчення водія

Популярні новини