ПДР для електротранспорту: як уберегти себе від аварії

6 грудня 2019

Відносно недавно в Україні серед звичних учасників дорожнього руху з'явився такий електричний транспорт, як електросамокати, гіроскутери, моноколеса і інші інноваційні винаходи. У законі не сказано ні слова конкретно про електротранспорт, тому водії таких транспортних засобів вважають, що взагалі не повинні дотримуватися правил дорожнього руху.
Але незважаючи на те, що в ПДР не прописані окремі правила для подібних сучасних ТЗ, їх власники зобов'язані дотримуватися загальних правила пересування по дорогах, щоб не створювати небезпеку для себе та інших громадян.
Ми вирішили розібратися з юридичним статусом електротранспорту.
 
Відповідно до ч. 1 ст. 14 ЗУ "Про дорожній рух" учасниками цього руху є всі, хто використовує автомобільні дороги, вулиці, ж/д переїзди і так далі для перевезення пасажирів або вантажу за допомогою ТЗ. Тобто, водії, пішоходи, велосипедисти, погоничі тварин і всі пасажири транспортних засобів.
З цього можна зробити висновок, що власники електротранспорту є повноцінними учасниками дорожнього руху, а значить зобов'язані дотримуватися ПДР.
 
До того ж в пункті 1.10 ПДР чітко вказано, що механічний транспортний засіб повинен мати двигун потужність більше 3 кВт, а зазвичай мотор електросамокатів і інших електричних ТС не перевищує 800 Вт.
А серед двоколісних транспортних засобів чітко визначають велосипед, мопед і мотоцикл.
Однак, щоб не створювати небезпеку на дорозі для інших учасників руху, транспортні засоби, швидкість яких не перевищує 40 км/год, повинні дотримуватися правого краю дороги, за винятком випадків, коли виконують якийсь маневр (обгін, поворот наліво).
Відзначимо, що незважаючи на це, водії будь-яких транспортних засобів, які порушують ПДР, зобов'язані нести відповідальність згідно з пунктом 1.9 законодавства України.

Теги:
ПДД
Попередня стаття 3 функції кнопки рециркуляції повітря, якими ви не користуєтеся
3 функції кнопки рециркуляції повітря, якими ви не користуєтеся
3 позашляховика, які практично неможливо перепродати
Наступна стаття 3 позашляховика, які практично неможливо перепродати

Популярні новини