3 функції кнопки рециркуляції повітря, якими ви не користуєтеся

5 грудня 2019

Зараз автомобілі мають велику кількість smart-технологій, але є елементарні кнопки, які рідко коли використовуються. А даремно. Наприклад, кнопка рециркуляції повітря в автосалоні приховує 3 важливих функції, і не всі автовласники знають, як саме потрібно ними користуватися.

Влітку і взимку нас виручають система клімат-контроль, що включає кондиціонер, опалювальну систему, датчики, електронний блок управління. У холодну пору року з її допомогою ми робимо температуру повітря теплішою, в жарку - холоднішою.

Для початку пояснимо, навіщо потрібна кнопка, яка регулює "рециркуляцію повітря в автосалоні". Більшість водіїв використовують цю кнопку, коли в салон з вулиці потрапляють різні небажані запахи. Наприклад, проїхала повз вас вантажна машина, і повітря наповнилося неприємним димом. Натиснувши кнопку рециркуляції повітря, чад вивітриться в рази швидше. Важливо вчасно включити цю функцію заздалегідь, щоб у вентиляційну систему не потрапили вуличні аромати.

Насправді водії рідко використовують кнопку рециркуляції, перебуваючи в автомобільних пробках, коли повітря особливо забруднене. Вчені довели, що її застосування на дорогах під час пробок і жвавого руху машин знижує рівень шкідливої дії загазованого повітря на власника авто на 20%.

Правда, весь час їхати в пробці з включеним режимом рециркуляції важко - скляні поверхні запотіють, так що повітря в автосалоні потрібно буде час від часу оновлювати. Незважаючи на цей недолік, функція рециркуляції в тандемі з салонними фільтрами добре захищають вас від вихлопних газів.

У той же час кнопка виконує ще одну функцію. Взимку її використовують для швидкого прогрівання салону в авто. Натискаючи на клавішу рециркуляції, у вуличному повітроводі закривається клапан, після чого пічкою ганяється повітря всередині транспортного засобу.

Повітря в машині прогрівається від електрообігрівача, встановленого в деяких базових комплектаціях нових автомобілів, або від пічки. З цього випливає, що кліматична установка менше витратить енергії для прогріву салону. Так економиться і час, і паливо.

Тільки обов'язково, коли салон вже прогріється, не забудьте вимкнути функцію рециркуляції, щоб на холодних скляних поверхнях не утворився конденсат.

Коли в літню пору стоїть спека, в заведеній машині необхідно натиснути клавішу рециркуляції, відповідно до того ж принципу, що і взимку. Ви відчуєте, як повітря в автосалоні трохи охолоне.

Не лінуйтеся вивчати кожну дрібницю в вашому автомобілі. Він влаштований набагато цікавіше і складніше, ніж ви думаєте, і багато звичних кнопок можуть виконувати зовсім непередбачувані для вас функції.

 
Попередня стаття Поради механіка: як допомогти гальмам пережити зиму
Поради механіка: як допомогти гальмам пережити зиму
ПДР для електротранспорту: як уберегти себе від аварії
Наступна стаття ПДР для електротранспорту: як уберегти себе від аварії

Популярні новини