Чому лампи в фарах часто перегорають? Список причин

21 лютого 2023

Чому лампи в фарах швидко перегорають

Нічого не вічно, особливо лампочки в фарах. Але якщо ви зауважили, що змінюєте їх надто часто, є сенс пошукати причину.  Можливо винні неякісні лампочки, несправність автомобіля чи… ви самі. Список головних причин, чому лампи в фарах перегорають надто часто, виглядає так:

1. Брудні руки

Галогенні та інші лампи фар, які працюють за високих температур, мають спеціальну оболонку з кварцового скла, щоб витримувати високі робочі температури. Цей захисний шар легко порушити брудними пальцями. Та навіть якщо монтувати лампу вимитими руками, все одно на колбі залишаться найменші часточки шкірного жиру чи пилу. Це призведе до нерівномірного нагрівання скла та перегорання лампочки.

Щоб не пришвидшувати псування оптики власноруч, завжди працюйте з лампами в рукавичках та намагайтесь торкатись лише металевої чи пластикової частини під час встановлення.

Середній термін експлуатації галогенних автомобільних ламп - 6 000 годин, світлодіодних - 40 000 годин.

2. Конденсат

Запотівання фар - проблема, з якою постійно стикаються водії. Мало того, що конденсат погіршує якість освітлення, ще й безпосередньо псує лампи всередині оптики. 

В фарах передбачені вентиляційні отвори для відведення надмірної вологи. Але якщо ви спостерігаєте постійне активне запотівання фар, варто підібрати дієвий спосіб боротьби з конденсатом в оптиці.

Найперше, що потрібно перевірити - напругу в проводці автомобіля. Для роботи ламп необхідно 13,2 В. Якщо в електричній системі машини більша напруга або ж нестабільна - термін служби освітлювальних приладів скоротиться.

Як продовжити термін експлуатації лам в фарах машини

3. Увімкнення фар до запуску двигуна

Під час запуску автомобіля більшість транспортних засобів відключатимуть електричне живлення будь-яких увімкнених аксесуарів, щоб забезпечити максимальну потужність стартеру. Якщо ви увімкнете фари перед стартом двигуна, світло вимкнеться, а потім знову ввімкнеться після запуску двигуна. Цей короткий цикл увімкнення-вимкнення-вмикання здатен скоротити термін служби лампи фари.

4. Постійні вібрації

Лампочка має бути надійно закріплена. Саме тому варто перевірити кріплення оптики. Якщо вібрації від нерівної дороги, двигуна з поганими опорами та розхитаної підвіски підсилює хитання самої лампи, чекайте проблем з фарою. 

Лампи “не люблять” зайвого руху, тому перевірте їхні кріплення.

Звичайно, не варто виключати зі списку проблем неякісні лампи - продукти недобросовісних виробників можуть трапитись кому завгодно. 

Та більшість причин надто швидкого перегорання лампочок в оптиці автомобіля можна усунути та навіть запобігти.

Попередня стаття Що не так зі штучним інтелектом? Автомобільна реальність
Що не так зі штучним інтелектом? Автомобільна реальність
Який привод авто обирають українці? Дослідження
Наступна стаття Який привод авто обирають українці? Дослідження

Популярні новини