Чому модельний рік авто не співпадає з календарним?

16 червня 2023

Чому нові автомобілі з'являються восени

Кожен, хто хоч раз переглядав автомобільні оголошення, бачив текст на кшталт “Рік випуску - 2016, модельний рік - 2017”. Це викликає путаницю, як мінімум, з визначенням ціни. Але правда в тому, що початок модельного року більшості авто не співпадає з календарним. Часто нові машини чи специфікації дебютують влітку. Причини цьому - історія та традиції.

Осінь - сезон нових авто

На світанку автомобільної індустрії дебют нових машин відбувався восени, біля 1 жовтня. Це було доволі раціонально з огляду на наступні факти:

  • восени фермери продавали урожай і мали гроші на придбання нових авто, які представлялись на виставках,
  • автозбиральні цехи часто мали проблеми з освітленням та опаленням взимку, тому активно випускали автомобілі влітку,
  • літо традиційно було сезоном “затишшя” в бізнесі та телеіндустрії. З початком осені на екранах з'являлися нові шоу і серіали, а компанії починали укладати нові угоди. Тому представляти свіжі моделі авто в цей час було логічно.

З часом традиція початку модельного року влітку стала загальноприйнятою в автомобільній індустрії, і багато виробників дотримуються такого графіка до сьогоднішнього дня.

Коли з'являються нові моделі авто

Сучасні авто дебютують 365 днів на рік

В сучасному автосвіті релізи нових моделей відбуваються протягом року в залежності від виробника та конкретної моделі. І це навіть вигідніше для виробника, ніж очікування осені, щоб представити новинку. Чому? Якби всі машини дебютували лише в серпні чи в жовтні, то буквально загубились би серед різноманіття пропозицій. 

Сучасні виробники починають модельний рік автомобілів завжди завчасно, але не завжди влітку. 

Компанії зазвичай починають виробляти нові моделі наперед, щоб мати час на їх випуск, тестування та підготовку до виходу на ринок. Це означає, що автомобілі наступного року можуть бути готові до продажу вже влітку. Тому часто виявляються неспівпадіння з VIN-кодом, адже дата виробництва старіша за модельний рік.

Важливо зауважити, що час початку модельного року може варіюватись в залежності від країни або регіону. Деякі автомобільні ринки можуть мати інші періоди початку модельного року, пристосовані до місцевих умов та попиту споживачів. Тому може виникнути плутаниця з модельним роком та фактичним роком випуску машини, яку пригнали з-за кордону.

Щоб зручно та швидко вибрати автомобіль потрібного року випуску, скористайтесь розширеним фільтром на Automoto.ua.

Попередня стаття Скриплять гальма авто: шукаємо та усуваємо причини
Скриплять гальма авто: шукаємо та усуваємо причини
Як вибрати та купити автомобільні шини
Наступна стаття Як вибрати та купити автомобільні шини

Популярні новини