Чому в автомобілі збільшилась витрата мастила? Шукаємо причини

10 квітня 2024

причини збільшення витрати мастила

Збільшення витрати мастила в автомобілі — вже неприємність для власника. Проте це одна з тих проблем, яка часто є ознакою серйозних технічних недоліків. Чому ж машина починає “їсти” мастило?

1. Витік мастила

Однією з найпоширеніших причин збільшення витрати мастила є його витік. Це стається внаслідок пошкодження прокладок, ущільнень або шлангів у системі змащування. Ознакою порушення герметичності системи є плями мастила під автомобілем. 

2. Знос поршнів та кільцевих ущільнень

Зношеність поршнів та кільцевих ущільнень може призвести до потрапляння мастила у камеру згоряння, що призводить до його спалювання та збільшення витрати. Саме на таку проблему може вказувати збільшення кількості диму з вихлопної труби, а також зміна його кольору на синій або білий.

чому росте витрата масла в двигуні

3. Засмічений фільтр

Забруднений мастильний фільтр може обмежувати потік мастила. Потрібний об'єм рідини не проходить через металеву стружку, вуглецеві відкладення, шлаки та інше сміття. Як результат, виникає недостатнє змащення двигуна та збільшення витрати мастила.

Обмежений потік мастила також може призвести до перегріву двигуна. Тож, з появою “масложору” варто більше уваги приділити температурі мотора.

4. Несправності масляного насоса

Несправність масляного насоса може призвести до недостатнього надходження продукту в двигун, що може спричинити збільшення його витрати.

5. Використання неправильного/неякісного мастила

Використання низькоякісного продукту, або ж такого, який не відповідає вимогам виробника або не підходить для конкретних умов експлуатації, також може призвести до збільшення витрати мастила.

6. Перегрів двигуна

Екстремальні умови експлуатації, такі як постійні високі температури або великі навантаження, можуть призвести до збільшення споживання мастила.

7. Пошкодження масляного картера

Тріщини або деформації картера можуть виникнути з різних причин: механічні пошкодження внаслідок ударів, корозія під дією вологи, термічні навантаження під час перепадів температур або перегріві. Усі ці дефекти призводять до втрати мастила та збільшення “апетиту” до нього двигуна.

Збільшення витрати мастила в автомобілі — це серйозний сигнал, що вимагає уваги та негайного втручання. Ігнорування проблеми може призвести до серйозних пошкоджень двигуна. Як тільки ви помітили збільшення витрати мастила, негайно зверніться до механіка для діагностики та ремонту.

Попередня стаття За кулісами автомобільного сервісу: Jooble відкриває таємниці професії автомеханіка
За кулісами автомобільного сервісу: Jooble відкриває таємниці професії автомеханіка
Потужні та економні: знайдено 10 дизельних SUV на AUTOMOTO.UA
Наступна стаття Потужні та економні: знайдено 10 дизельних SUV на AUTOMOTO.UA

Популярні новини