За кулісами автомобільного сервісу: Jooble відкриває таємниці професії автомеханіка

8 квітня 2024

Автомеханік – це фахівець, який проводить діагностику стану транспортних засобів, здійснює технічне обслуговування та ремонт. Фахівці працюють не тільки з автомобілями, але й з мотоциклами, вантажними машинами й автобусами. Сьогодні робота автомеханік пропонується на сайті Jooble, тут розміщено близько тисячі вакансій по всій Україні. Разом з експертами з працевлаштування у цій статті ми розповімо про особливості професії, зону відповідальності та середні доходи спеціалістів.

Особливості професії автомеханіка

Обов’язки автомеханіка

Головна задача автомеханіка – вчасно виявити несправності транспортного засобу та усунути їх. Для цього фахівець повинен вміти працювати з програмами для комп’ютерної діагностики транспортних засобів та інтерпретувати їх результати. 

Іншими обов’язками спеціалістів є:

  • розбирання, ремонт та складання агрегатів, вузлів машини;
  • проведення повного технічного обслуговування;
  • встановлення та налаштування автомобільних систем;
  • заміна та регулювання коліс;
  • вибір та замовлення запчастин;
  • випробування транспортного засобу перед здачею клієнту.

Деякі механіки спрямовують свою діяльність на обслуговування тільки однієї з частин автомобіля. До них відносяться: мотористи, автоелектрики, вулканізатори. Зараз на Jooble пропонується також робота СТО для всіх перерахованих спеціалізацій, нові вакансії тут з’являються щодня.

Вимоги роботодавців до кандидатів

Для працевлаштування автомеханіком необхідна профільна освіта, яку можна отримати в автотранспортному технікумі або університеті. Основними вимогами роботодавців є:

  • знання технічних особливостей авто різних видів та марок;
  • володіння принципами діагностики, технічного обслуговування та ремонту;
  • відмінні мануальні навички;
  • досвід роботи автослюсарем або його помічником від 1 року;
  • знання техніки безпеки при роботі з технічним устаткуванням;
  • уміння працювати з технічною документацією;
  • фізична сила, витривалість;
  • уважність до деталей.

Ремонт автомобілів вимагає клієнтоорієнтованого підходу, тому для спеціалістів є надзвичайно важливими комунікативні здібності. Фахівець має бути ввічливим, приємним у спілкуванні та вміти пояснювати причину виникнення несправності, наслідки, до яких вона може привести, та дії, що є необхідними для її усунення.

Переваги та недоліки професії

Найбільшим плюсом роботи автомеханіком є постійний попит на кваліфікованих фахівців. Кількість людей, які купують машини в Україні, зростає щороку, а отже потрібні й нові працівники для обслуговування. Сьогодні на сайтах з пошуку роботи відкрито близько тисячі вакансій, знайти роботу можуть як спеціалісти з досвідом, так і без нього. Майже у половині оголошень для відгуку не потрібно резюме, проте, для працевлаштування необхідно пройти співбесіду та випробувальний термін.

Іншими перевагами професії є:

  • Необмежений рівень доходу – розмір заробітної плати залежить від кількості виконаних замовлень, тому фахівці можуть самостійно його регулювати, обираючи більшу або меншу завантаженість.
  • Гнучкий графік – більшість СТО надають працівникам можливість обирати дні для відпочинку та часи роботи.
  • Різноманітність завдань – кожне авто та вид несправностей мають свої особливості та вимагають застосування різних підходів, тому ця спеціальність завжди залишається цікавою.

Недоліки професії пов’язані з ризиками для здоров‘я та безпеки фахівця. Через необхідність роботи з важкими деталями та електричним устаткуванням, значно підвищується рівень травматизації. Постійні шуми та вібрації можуть негативно впливати на загальне самопочуття автослюсарів.

Заробітні плати 

У 2024 році на сайтах з пошуку зайнятості автомеханіки можуть вибрати вакансію із зарплатою 30000-40000 грн. Проте, ці рівні доходів є орієнтовними. Як зазначалося раніше, реальна заробітна плата фахівця залежить від кількості виконаних замовлень на місяць. Зазвичай працівники отримують від 20% до 50% від чека. Деякі СТО, крім процента, ще пропонують фіксовану ставку у розмірі 6000-10000 грн.

Найбільший рівень доходів мають автослюсарі, які відкривають власні станції техобслуговування. Такий бізнес може приносити від 6 тис. доларів. Сьогодні високі заробітні плати також пропонуються механікам у лавах ЗСУ, на місяць можна отримувати від 25000 до 125000 грн.

Попередня стаття Сезонний догляд за шинами: 5 порад від компанії OSRAM
Сезонний догляд за шинами: 5 порад від компанії OSRAM
Чому в автомобілі збільшилась витрата мастила? Шукаємо причини
Наступна стаття Чому в автомобілі збільшилась витрата мастила? Шукаємо причини

Популярні новини