Кермо з кори та хутро з бамбука: що ви не знали про інтер'єри сучасних авто

23 березня 2023

Ви теж вважаєте, що салон автомобіля може бути або шкіряним, або тканинним? Що ж, тоді в нас для вас новини! Автомобільна промисловість не лише розробляє нові технології безпеки та неймовірні опції зручностей, робить кузова легшими, а двигуни - потужнішими та екологічнішими. Постійно оновлюються матеріали інтер'єру. Так натуральна шкіра залишається преміальним вибиром, але зявляється безліч цікавих альтернатив.

Салон авто з алькантари

Алькантара

Алькантару називають штучною замшею. Її використовують для обшивки салону автомобіля, а також для виготовлення різноманітних аксесуарів. Матеріал виготовляють шляхом сплетення волокон поліестеру з поліуретановим покриттям. В результаті поверхня має схожість з замшею. Проте матеріал виходить легший, м'якший, має більшу зносостійкість та не поглинає вологу.

На відміну від натуральної замші, алькантара не вимагає складного догляду та не мнеться в процесі експлуатації, а кольорова гама просто вражає. На додачу, матеріал не містить продуктів тваринного походження.

Салон автомобіля з екошкіри

Екошкіра 

Штучний матеріал, що імітує натуральну шкіру, виготовляють з поліуретанової смоли. Технології дозволяють надати матеріалу будь-який колір та текстуру, щоб індивідуалізувати інтер'єр авто. Серед переваг такої обшивки салону довговічність, простота догляду та низька вартість. Важливим моментом є те, що екошкіра - веганський матеріал. Для деяких людей це може бути головним аргументом на її користь. 

Більшість автовиробників включають екошкіру в якості одного з варіантів обшивки салону для своїх автомобілів.

Декоративні елементи з дерева в салоні машини

Коркова шкіра, бамбукове хутро та інші рослинні матеріали

Кермо з кори дуба чи хутро з бамбукових волокон? Ні, ми не зробили помилку. Все це існує. Багато матеріалів для інтер'єру автомобіля роблять з рослин. Ось деякі з них:

  • коркова шкіра виготовлена з кори дуба, яка зазвичай знімається з дерев без шкоди для нього. Коркову шкіру використовують для обшивки керма, сидінь та інших частин салону;
  • бамбукове хутро - це щільний та м'який матеріал, виготовлений з бамбукових волокон. Ним обшивають двері панелі та роблять накидки на сидіння;
  • корк - матеріал виготовляється з коркової деревини, такий же, як використовується для виробництва винних корків. Він м'який на дотик, має цікаву фактуру та природній малюнок. Корком прикрашають приладову панель, центральну консоль, дверні панелі.
  • кокосова койра знайома багатьом як основа для ортопедичних матраців. Та ці рослинні волокна застосовуються і в дизайні. З кокосової койри виготовляють килимки, нею обшивають панелі приладів та двері.
  • деревина - справжня класика для декору внутрішнього простору автомобіля. Цінними породами прикрашають кермо, приладова панель, центральну консоль та дверні панелі, щоб додати салону елегантності.

Вишукані та сучасні салони з альтернативних матеріалів створюють все більше виробників, серед яких BMW, Lexus, Volvo, Mercedes, Mazda, Tesla, Lucid.

Попередня стаття Транспортне питання: як доставляють суші в різних країнах?
Транспортне питання: як доставляють суші в різних країнах?
Електросамокати стають “розумними”: які нові технології варто очікувати?
Наступна стаття Електросамокати стають “розумними”: які нові технології варто очікувати?

Популярні новини