Секрети тест-драйву електромобіля: як вибрати ідеальний EV

27 грудня 2023

Вибрати електромобіль – це крок у майбутнє. Але як правильно провести тест-драйв EV? Розглянемо 7 найголовніших нюансів, які допоможуть знайти “саме той” електромобіль.

Особливості тест-драйву електричного авто

1. Технічний стан батареї: потенційна проблема

Батарея електромобіля з часом починає розряджатися – незалежно від того, скільки часу вона використовувалася. Це впливає на запас ходу транспорту. На жаль, візуально неможливо оцінити стан акумулятора EV: визначити рівень деградації, кількість перезаряджання та повних розрядів.

Найкращий спосіб перевірити батарею під час тест-драйву - попросити продавця повністю зарядити електрокар і перевірити приблизний запас ходу на приладовій панелі. Залишиться порівняти фактичну інформацію з технічними характеристиками конкретної моделі. Багато свіжих моделей EV також показують стан акумулятора в кабіні.

Поцікавтесь гарантією на акумулятор. Вона діє або певну кількість років, або певну кількість кілометрі. Зауважте, що не всі гарантії переходити наступним власникам під час продажу електромобіля. 

2. Динаміка та керованість: поїздка має бути плавною

Під час руху важливо відчути керування та динаміку електрокара. Перевірте реакцію на акселератор: зверніть увагу на реакцію та час на зміну швидкості. Оцініть за власними відчуттями стабільність на дорозі та загалом комфорт під час водіння. Електромобілі здатні їхати тихо та плавно, щоб поїздки були максимально приємним.

3. Гальма: запорука безпеки

Зверніть увагу на гальма. Оскільки електромобілі важчі за машини з ДВС, їхні гальмівні колодки та диски можуть зношуватись швидше. Зверніть увагу на швидкість зупинки транспортного засобу та роботу гальмівної системи в цілому. 

Якщо електрокар має різні рівні рекуперативного гальмування, переконайтеся, що є помітна різниця між кожним рівнем.

Нюанси проведення тест-драйву електрокара

4. Асистенти водія: чи простіше керувати EV

Електромобілі - нові транспортні засоби, тому пропонують великий набір помічників водія. Під час тестування-драйву обов’язково перевірте роботу всіх наявних систем безпеки, як от автоматичного гальмування та системи уникнення зіткнення, системи утримання смуги руху та адаптивного круїз-контролю. Продавець зазначає наявність часткового автопілота як перевагу? Перевірте, як авто самостійно справляється з керуванням чи паркуванням.

5. Стан кузова та салону: технологічний комфорт

В зосередженості на запасі ходу та швидкості зарядки не забувайте про зовнішній вигляд та інтер'єр електромобіля. Перевірте стан кузова на наявність подряпин чи пошкоджень. Детально огляньте салон – він повинен бути вашим оазисом комфорту та технологій. Перевірте роботу електричних пристроїв: кондиціонера, обігрівачів та систему інфотейнменту. 

6. Обігрів салону: економія заряду та комфорт взимку

На відміну від традиційних бензинових або дизельних автомобілів, електромобілі не виробляють значної кількості тепла. Це є великою перевагою для ефективності та довкілля, але це може стати проблемою в холодну пору року. Тепло від двигуна традиційних автомобілів часто використовується для обігріву салону, а як справи з цим в електромобілі, котрий ви тестуєте?

Для вирішення проблеми холоду в салоні взимку виробники часто пропонують системи обігріву сидінь та керма. Це ефективний спосіб зігрітись під час поїздки та заощадити цінні кіловати. 

Якщо є можливість, виберіть вживаний електромобіль із системою підігріву сидінь та керма. Під час тестування переконайтеся, що вони працюють належним чином.

7. Перевірка документів: історія EV

Останній пункт в списку, але не останній за своєю важливістю - історія обслуговування, гарантії та інші документи. Як і у звичайного авто, в EV має бути сервісна книжка. Особливо зверніть увагу на:

  • оновлення програмного забезпечення - коли транспортний засіб отримав усі необхідні оновлення,
  • записи про ремонт згідно стандартів, адже для обслуговування електрокарів потрібні спеціальні знання.

Тест-драйв електромобіля - це не лише можливість оцінити технічний стан та комфорт. Це спосіб “відчути”, чи підходить вам конкретний EV. 

Щоб легше було структурувати свої враження, порівняти кілька авто та прийняти рішення, скористайтесь чек-листом. Оцініть електромобіль в кожному з параметрів та зробіть правильний вибір.
 

 Параметр   Оцінка (1-5)   Коментарі 
 1. Технічний стан батареї     
 - запас ходу     
 - знос батареї     
 2. Ефективність роботи системи     
 - системи безпеки     
 - робота електроніки     
 - система гальмування     
 3. Стан кузова та салону     
 - пошкодження кузова     
 - стан салону     
 - робота електроніки     
 4. Динаміка та керування     
 - реакція на акселератор     
 - стабільність на дорозі     
 - зручність управління     
 5. Інфраструктура заряджання     
 - доступність зарядних станцій     
 - швидкість заряджання     
 6. Перевірка документів     
 - свідоцтво про реєстрацію     
 - історія обслуговування     
 - наявність гарантії     

 

Попередня стаття Який автомобільний тримач для телефону кращий: вентиляційний отвір, панель чи лобове скло?
Який автомобільний тримач для телефону кращий: вентиляційний отвір, панель чи лобове скло?
Авто не запускається в холод? Спробуйте ці 3 способи
Наступна стаття Авто не запускається в холод? Спробуйте ці 3 способи

Популярні новини