Секвентальная коробка передач

5 серпня 2015

Еволюція механічної коробки передач призвела до винаходу цілого ряду типів трансмісій, які в тій чи іншій мірі спрощували водієві керування автомобілем. Важливим кроком у цьому плані став винахід автоматичної коробки передач, яка згодом трансформувалася й удосконалювалася, дозволяючи водієві взагалі не замислюватися про те, коли і як потрібно переключитися на потрібну передачу. Але і механічна трансмісія не залишилася без уваги інженерів - її теж постійно модернізували і модифікували, винаходячи все нові і нові механізми перемикання передач. Одним з результатів таких досліджень стала секвентальная коробка передач - трансмісія, яка відрізняється тим, що її передачі можна включати тільки в строгій послідовності: вгору для підвищення передачі, вниз - для пониження.

 

Принцип роботи секвентальною трансмісії

Цей тип КПП побудований на базі звичайної механічної трансмісії. Її основна відмінність полягає в тому, що замість косозубих тут стоять прямозубиє шестерні, відсутня педаль зчеплення (цю роль виконує електронний блок управління), а передачі в цій коробці перемикаються за допомогою гідравлічного механізму. Це значною мірою (до 150 мілісекунд) скорочує швидкість перемикання, що найбільш важливо для спортивних автомобілів, на яких, до речі, секвентальная КПП встановлюється найбільш часто. Так, саме коробка передач з секвентальним механізмом монтується на гоночні боліди, що беруть участь у Формулі 1 та інших змаганнях подібного штибу. Конструктори зрозуміли, що коробка передач з таким механізмом буде найбільш зручною для гонщика, адже при їзді на високій швидкості, коли автомобіль схильний вібрації, досить складно потрапити в потрібну передачу. А секвентальная коробка передач справляється з цим завданням на п'ять з плюсом.

 

Втім, уже не один десяток років секвентальний механізм перемикання передач використовують і на «цивільних» машинах. У побуті його називають «ручним» режимом і характерний він для автоматичних трансмісій.

 

Плюси і мінуси секвентальною коробки передач

Як і у всякого механізму, який працює під навантаженням, у секвентальною трансмісії є свої особливості. До позитивних сторін цього агрегату відноситься відсутність педалі зчеплення, що важливо для водіїв-новачків (якщо ми говоримо про використання цього типу трансмісії на серійних автомобілях). Другим позитивним фактором селективної КПП вважається швидкість перемикання передач, яка вище ніж у класичних автоматичною і механічною трансмісій. Третім плюсом цієї коробки передач є економічність - завдяки скороченим часу перемикання передач. Четвертий аспект - вибір з двох режимів перемикання передач (автоматичний або механічний). Для такої коробки характерна наявність підрульових «пелюсток», за допомогою яких водій перемикає передачі, не відриваючи рук від рульового колеса.

 

Є у цієї коробки і свої мінуси, і криються вони в конструкції самого агрегату. Справа в тому, що гідравлічний механізм секвентальною КПП нестійкий до зносу і при їзді під великим навантаженням схильний до частого виходу з ладу. На спортивних автомобілях, де навантаження досить високі, таку коробку найчастіше перебирають після кожної другої гонки. Для секвентального коробок, що використовуються на серійних автомобілях (BMW M3, M5, Mercedes-Benz C-Class) характерний більш високий ресурс потужності внаслідок того, що вони не відчувають перевантажень, подібно гоночним автомобілям. І все ж, якщо експлуатувати секвентальную коробку неправильно (в ручному режимі важливо відчувати момент і вчасно перемикати передачі), то і на серійному автомобілі вона довго не прослужить - може вийти з ладу гідравлічний привід зчеплення та інші вузли і агрегати цієї трансмісії. А ремонт секвентальною КПП - задоволення не з дешевих.

Попередня стаття Який амортизатор вибрати: типи і особливості амортизаторів.
Який амортизатор вибрати: типи і особливості амортизаторів.
Що означає VIN-код автомобіля?
Наступна стаття Що означає VIN-код автомобіля?

Популярні новини