Сезонний догляд за шинами: 5 порад від компанії OSRAM

5 квітня 2024

З першим весняним теплом хочеться нарешті зняти пуховики, зимові черевики та… перевзути автомобіль. Але на зміні гуми догляд за колесами машини для багатьох автовласників закінчується. Ті, хто ігнорує контроль тиску в шинах, втрачають в комфорті поїздки, ризикують безпекою, збільшують витрату пального та скорочують термін експлуатації шин. Як змінити якість подорожей лише доглядом за шинами ділиться компанія OSRAM — виробник автомобільного освітлення та аксесуарів.

1. Змінюйте зимові шини на літні для комфорту та безпеки

Зимові шини мають характеристики, призначені для холодної погоди, тому будуть менш ефективними в спекотну погоду. Літня гума має спеціальний склад, який призначений для руху розпеченим асфальтом. Тому з сезонними покришками ви отримуєте кращі керованість та зчеплення з дорогою, чим підвищуєте свою безпеку на дорозі.

2. Слідкуйте за тиском повітря з компресорами OSRAM

Перевіряйте тиск у шинах кожні три тижні, а також перед далекими поїздками та після тривалого простою, оскільки температура впливає на тиск повітря. Надто багато чи мало бар в колесі призводить до погіршення маневреності та гальмівних характеристик, збільшення споживання пального та швидкого зношення покришок. Перевіряти та підтримувати тиск просто з автоматичними компресорами OSRAM TYREinflate. Опції запам'ятовування показника та автоматичної зупинки після досягнення потрібного показника перетворять контроль тиску в елементарну рутину. 

Компресори OSRAM — це більше, ніж пристрій для перевірки тиску в шинах. З сучасними моделями TYREinflate ви:

  • заощаджуйте свій час на перевірку та накачування шин. Компактний компресор займає мало місця в багажнику чи в гаражі, тому завжди під рукою вдома чи в дорозі. Більше не потрібно їхати на СТО чи АЗС, щоб підкачати колеса;
  • дбаєте про безпеку поїздки. Знижений тиск погіршує зчеплення з дорогою, збільшує гальмівний шлях та підвищує ризик пошкодження шин внаслідок нагріву. Навіть трохи спущені шини здатні призвести до втрати курсу або заносу, особливо, якщо автомобіль навантажений;
  • економите гроші. Підтримання потрібного тиску в шинах запобігає їх швидкому зносу, а отже, ви довше можете їздити на одному комплекті гуми. До того ж, правильний тиск в колесі сприяє меншій витраті пального;
  • отримуєте багатофункціональний пристрій. Компресори OSRAM також підходять для накачування надувного басейну чи колеса дитячої коляски, шин велосипедів та спортивного спорядження, причепів та іншого транспорту. В комплект входять перехідники для різних шин. Тож компресор знадобиться не лише для обслуговування автомобіля, але й для побутових задач. 

В лінійці OSRAM TYREinflate представлені компресори для різних потреб та на різний гаманець. Ви можете вибрати пристрій з аналоговим або цифровим дисплеєм, часом накачування від 2 до 4,5 хвилин, з додатковими опціями ліхтарика та повербанка, з пристроєм швидкого та зручного змотування кабелю живлення, або з можливістю працювати автономно від власного акумулятора. 

3. Оглядайте на наявність пошкоджень

Є проблеми з шинами, які очевидні. Наприклад, прокол, який одразу дає про себе знати спущеним колесом. Але приховані невеликі дефекти можуть бути дуже підступними і проявляються в найбільш неочікуваний момент. Незначні подряпини можуть перетворитись в серйозні пошкодження, призвести до різкої втрати тиску або навіть до вибуху шини під час руху. Тому варто регулярно оглядати шини, щоб вчасно виявити тріщини чи проколи.

4. Мийте шини

Скільки часу ви приділяєте миттю коліс автомобіля? Насправді, шини потребують регулярного очищення від бруду і дорожньої смоли. Додайте цю процедуру до ритуалу миття авто. Розподіліть мильний розчин або спеціальний засіб для очищення покришок на поверхні шини за допомогою щітки. Зверніть особливу увагу на протектор: глибокі канавки та виступи. Видаліть бруд та пил щіткою або струменем води. Після того, як ви очистили шини, промийте їх чистою водою, щоб видалити залишки мийного розчину. Якщо хочете додатково захистити покришки і зберегти вигляд, можна застосувати спеціальний захисний засіб для шин після очищення.

5. Міняйте шини місцями

Передні та задні покришки можуть стиратись по-різному через різне навантаження. Перестановка шин місцями, або ж ротація, забезпечує рівномірний знос протектора між усіма чотирма шинами автомобіля. Для збалансування стирання гуми варто робити ротацію кожні 8 000 - 10 000 кілометрів або раз на 6 місяців. Існує кілька комбінацій перестановки шин: з передніх на задні і навпаки, по діагоналі тощо. Рекомендації з ротації можуть відрізнятися в залежності від типу автомобіля. Регулярна перестановка шин збільшує тривалість їх використання та підвищує безпеку, оскільки рівномірний знос протектора сприяє кращому триманню дороги та керованості.

Дотримуйтесь рекомендацій з сезонного догляду за шинами і ефект буде помітним!

Попередня стаття З чого збираються Hyundai: огляд оригінальних брендів автозапчастин
З чого збираються Hyundai: огляд оригінальних брендів автозапчастин
За кулісами автомобільного сервісу: Jooble відкриває таємниці професії автомеханіка
Наступна стаття За кулісами автомобільного сервісу: Jooble відкриває таємниці професії автомеханіка

Популярні новини