Таємниця німецького автопрому: чому праві бокові дзеркала робили коротше лівих

31 грудня 2020

Пригадуєте Мерседес, Ауді і БМВ 80-90 років? Надійні і красиві на свій час іномарки! Але у них була дивакуватість - асиметричні бічні дзеркала. Чому ліве дзеркало робили коротшим і меншим правого? 

Чому праве дзеркало менше лівого

Тотальна економія 

Вкорочені бічні дзеркала зараз викликають здивування. Перше логічне пояснення асиметрії, яке приходить в голову, - економія. Автовиробники використовували менше скла і пластика для здешевлення авто. Це ж педантичні і ощадливі німці!  

Mercedes-Benz і BMW економили кілька шматочків пластику і скла, розуміючи, що псують зовнішній вигляд машини? Ні, все простіше і логічніше. 

Твереза раціональність

Праве бічне дзеркало на німецьких автомобілях було менше лівого з абсолютно логічної причини. Модні на той час БМВ і Ауді займали багато місця на вузьких вулицях. Німецькі конструктори зрозуміли, що вкорочене пасажирське дзеркало дозволить паркувати авто впритул до стіни. Так і з'явилася дивна асиметрія. 

Вкорочене праве дзеркало запаркованої біля тротуару машини знижувало ризик, що його пошкодить пішохід. Хоча, були моделі взагалі без пасажирського дзеркала. 

Чому авто випускали без правого бокового дзеркала Водії оцінили таке рішення конструкторів. Автомобілі випускали з дзеркалами різного розміру до тих пір, поки не придумали складати їх. В кріплення вбудовували шарнір, який дозволяв притиснути корпус дзеркала впритул до кузова. У результаті вони не пошкоджувались на тісній парковці, випадково або спеціально пішоходами. 

Сучасний підхід

Ми б теж їздили на авто з бічними дзеркалами різного розміру, але автовиробники обладнали їх електроприводом. Тепер проблема вирішується одним натисканням кнопки. 

Сучасні автомобілі мають гарні симетричні дзеркала. А дзеркала різного розміру залишилися "фішкою" німецьких марок 80-90-их років. 

Попередня стаття Чому спідометр розмічений до 250 км/год?
Чому спідометр розмічений до 250 км/год?
"Рибка" на багажнику - що означає таємний знак?
Наступна стаття "Рибка" на багажнику - що означає таємний знак?

Популярні новини