Чому спідометр розмічений до 250 км/год?

17 грудня 2020

Навіщо на спідометрі шкала до позначки "200" або навіть "250", якщо максималка мого авто 160 км? Гарне питання. Ми знайшли відповіді.

Чому спідометр розмічений до 250 км/год

Так зручніше робити

Робити однакову розмітку на спідометрах однієї моделі зручно виробнику. Ось є Volkswagen Golf VI. Трьохдверний хетчбек був представлений в 12 варіантах комбінацій двигунів різної потужності і об’єму з механічними і автоматичними трансмісіями діапазоном від 5 до 7 передач. Заявлена виробником максимальна швидкість - 172-220 км/ч. Спідометр розмічений до 240 км/ч. Здається, що для авто з максималкою 172 км/ч цілком достатньо позначки 200 ... Але виробник не ускладнює собі життя такими дрібницями. 

Спідометр на приладовій панелі Фольксваген Гольф

Дизайнери створюють одну версію спідометра з розміткою для топової комплектації плюс запас, яка потім буде встановлена в приладовій панелі всіх варіантів автомобіля. 

Це пояснює, чому у базовій моделі зі слабким двигуном на приладовій панелі вказані мотивуючі 250 км/ч.  

Так вигідніше продавати 

Уявіть, перед вами спідометри двох авто: один розмічений до 180 км/год, а другий - до 250 км/ч. Яка машина крутіша? Ось-ось, вам вже сподобалося друге авто і неважливо, що обидва можуть їхати не швидше 160 км/ч. 

Рено Дастер приладова панель

Працює така маркетингова фішка чи ні, але це ще один аргумент для виробника не бути скромним з розміткою на спідометрі. Наприклад, Рено Дастер з переднім приводом, механікою-п’ятиступкою і бензиновим двигуном 1.6 їде не швидше 166 км/ч. Зате на спідометрі шкала до 210 км/ч. 

Так безпечніше їздити 

Уявіть спідометр з розміткою до 180 км/год на авто з максималкою 175 км/ч. Якщо розігнатися, стрілка “ляже” в крайнє положення і буквально зникне з поля зору водія. У такій ситуації складно об'єктивно оцінити свою швидкість руху. 

Спідометр завищую швидкість для безпеки

Розмітку на спідометрах малюють так, щоб стрілка при середньостатистичних дозволених швидкостях 90-110 км/ч перебувала у вертикальному положенні. Так водієві зручніше зчитувати швидкість.  

Розмітка спідометра із завищеною до недосяжної авто шкалою зручна і вигідна всім - від виробника до водія. 

Попередня стаття Загадка АКПП: куди зникла кнопка overdrive
Загадка АКПП: куди зникла кнопка overdrive
Таємниця німецького автопрому: чому праві бокові дзеркала робили коротше лівих
Наступна стаття Таємниця німецького автопрому: чому праві бокові дзеркала робили коротше лівих

Популярні новини