Таємниця минулого: навіщо лили кольорову рідину в фари

15 січня 2021

У 90-ті машини вражали саморобним тюнінгом: іграшки на фаркопі, жалюзі на задньому склі, трояндочки в ручці перемикання передач ... І ще - кольорова рідина в фарах. Якщо з прикрасами кузова і салону все зрозуміло, то навіщо заливати щось в оптику? 

Для чого в фари лили гальмівну рідину

Кольорова субстанція в фарах авто з 90-тих - це гальмівна рідина. Винахідливі автомобілісти вирішували з її допомогою проблему надлишку вологи в оптиці. 

Вода потрапляла всередину фари через тріщини і на склі утворювався конденсат. В результаті погіршувалась якість освітлення та іржавіли контакти. Гальмівна рідина вбирала вологу, тому скло залишалося прозорим. 

Згодом автомобілісти зрозуміли, що у такого "лайфхака" є і зворотній бік: гальмівна речовина агресивна. Склад, який використовувся не за призначенням, псував світлові прилади не менше за вологу, з якою начебто боровся. 

Це зараз існує десяток способів тюнінгу оптики: від кольорових лампочок до різноманітних форм освітлювальних приладів. У 80-90-ті роки "крутим водіям" була доступна тільки червона і жовта гальмівна рідина, яка ефектно хлюпала в фарах. 

Мода на кольорову водичку в оптиці закінчилася в 2000-них роках, коли покращились якість збірки і герметичність фар, з'явилися світлодіоди.

Попередня стаття Mercedes-Benz: перше місце за продажами в преміальному сегменті з істотним відривом від конкурентів
Mercedes-Benz: перше місце за продажами в преміальному сегменті з істотним відривом від конкурентів
Кнопка скидання пробігу: приховані функції
Наступна стаття Кнопка скидання пробігу: приховані функції

Популярні новини