Ваше авто готове до весни? Чек-лист сезонного догляду

28 лютого 2024

Багато автовласників зосереджуються на зимовому обслуговуванні транспортного засобу і забувають, що весняний період також вимагає підготовки. І остання не обмежується лише заміною шин та омивача скла. Тому ми зібрали конкретні кроки та рекомендації, які допоможуть підготувати автомобіль до нового сезону.

Особливості весняного миття автомобіля

1. Освіжіть зовнішній вигляд

Почнімо з естетичного погляду. Зима залишає сліди на лакофарбовому покритті автомобіля. Тому ретельна мийка просто необхідна. На допомогу прийдуть автотовари з інтернет-магазину DomKi. Ви знайдете спеціальні очисники для кузова, дисків та салону, шампуні, поліролі та реставратори поверхонь. Також не забудьте про спеціальні щітки, губки, серветки та рушники з мікрофібри. Вони допоможуть ефективно та акуратно видалити сіль і бруд, щоб не пошкодити лакофарбового покриття. 

Після чищення та мийки скористайтесь воском або іншим спеціальним покриттям, яке дозволить відновити блиск та забезпечить захист від впливу погодних умов. 

2. Перевірте гальмівну систему

Гальмівна система — це критична складова безпеки автомобіля. Після зимових морозів та солі на дорогах рекомендується провести детальну перевірку дисків, колодок та гальмівної рідини. Заміна зношених деталей та обслуговування системи покращить її ефективність та надійність.

Навіщо навесні перевіряти колеса автомобіля

3. Проконтролюйте стан шин та коліс

Шини є єдиною точкою контакту автомобіля з дорогою та впливають на керованість, зчеплення та безпеку. Після зимових коливань температури важливо перевірити тиск у колесах та глибину протектора. Згідно з дослідженнями, правильний тиск у шинах може зменшити споживання пального на 3-5%. Якщо ви “перевзуваєте” авто, то ці рекомендації також актуальні.

Поїздки замерзлими дорогами позначаються на розвал/сходженні та балансуванні коліс. І це впливає на керованість, стабільність та комфорт водіння не менше, ніж шини. Тож з настанням стабільного тепла варто перевірити балансування та сходження коліс.  

4. Протестуйте акумулятор та системи запуску

Холодні зимові дні можуть суттєво вплинути на акумулятор автомобіля, особливо, якщо йому більше 3-4 років. Водії стикаються з ускладненим з запуском або тим, що АКБ не тримає заряд. Перевірте рівень електроліту та напругу, і подумайте про можливість заміни пристрою. Адже попереду літо, яке випробовуватиме акумулятор спекою. 

5. Почистіть та перевірте фільтри 

Не варто ігнорувати чищення та заміну повітряних фільтрів двигуна та салону. Під час підготовки машини до нового сезону якраз доречно зайнятись цими витратними матеріалами. Чисті фільтри покращують якість повітря в кабіні та підвищують продуктивність двигуна.

Які рідини потрібно міняти в автомобілі навесні

6. Замініть рідини

Перевірка рівня та заміна мастила в двигуні і трансмісії, антифризу та інших рідин підвищить ефективність роботи автомобіля. За даними експертів, регулярна заміна мастила може підвищити тривалість служби двигуна на 10-15%.

7. Освіжіть салон

Генеральне весняне прибирання салону — чудове рішення після тривалої зими. Глибоке очищення всіх деталей інтер'єру, видалення забруднень та вологи додасть комфорту та створить приємну атмосферу. Для весняного сезону доречно вибрати нові чохли на сидіння чи змінити ароматизатор повітря. Ви відразу помітите, як сідаєте за кермо з іншим настроєм!

Ці прості поради допоможуть зберегти транспорт у гарному стані, а також підвищать комфорт та безпеку подорожей.

Попередня стаття Які автозапчастини розумно купувати вживаними, а які краще новими?
Які автозапчастини розумно купувати вживаними, а які краще новими?
10 найкращих авто для буксирування: знайдено на AUTOMOTO.UA
Наступна стаття 10 найкращих авто для буксирування: знайдено на AUTOMOTO.UA

Популярні новини