Увімкніть кондиціонер і просушіть колодки: поради для водіння в зливу

7 липня 2021

Коли на вулиці злива, а ви в затишному салоні авто їдете на роботу, почуття щастя приходить само собою. І триває до тих пір, поки вантажівка з зустрічки не обіллє болотом з калюжі або не з'явиться "водяний клин". Як же убезпечити свою поїздку в дощ?

Поради як правильно керувати автомобілем в зливу

1. Змініть манеру водіння. Те, що працює на сухій дорозі, небезпечно на мокрому асфальті і тим більше, на грунтовці. З цієї причини відмовтеся від різких маневрів. 

2. Увімкніть ближнє світло. Навіть якщо сьогодні 7 липня і на годиннику 13:30. У дощ видимість значно погіршується. А ще з денним світлом ви будете помітнішим для інших автомобілістів. 

3. Збільшіть дистанцію та зменшіть швидкість. Мокрий асфальт збільшує гальмівний шлях на третину. Зупинний шлях на швидкості 60 км/ч по мокрій дорозі становить 77 м. 

Як вести машину в зливу

4. Об'єктивно оцінюйте ситуацію. Якщо на небі вирішили одночасно відкрити всі крани і склоочисники не справляються з потоком води, перечекайте пік зливи на стоянці, парковці або АЗС. Виявилися за містом і зупиняєтеся на узбіччі? З'їжджайте акуратно, щоб не посковзнутися і не злетіти в кювет. Обов'язково ввімкніть аварійну сигналізацію. Це зробить вас помітним для водіїв в умовах поганої видимості.

5. Увімкніть кондиціонер в салоні. Спрямований на лобове скло потік повітря помітно покращить оглядовість. При підвищеній вологості на вулиці вікна запотівають в рази швидше. 

6. Уникайте калюж або проїдьте їх повільно. Невідомо, що ви зустрінете на дні: бордюр або глибоку колію. По можливості подивіться, як проїжджають "моря" на дорозі вантажівки. Повільно долаючи калюжу ви, по-перше, піднімаєте навколо менше бризок і водяного пилу, а по-друге, знижуєте ризик втрати номерного знака, попадання води в двигун та аквапланування.

Як безпечно проїжджати великі калюжі на дорозі

7. Сушіть гальмівні колодки. Не забувайте періодично легенько натискати на педаль гальма.

Бережіть себе на дорозі!

Попередня стаття "Бензин Калоша": підходить для заправки автомобіля, чи ні?
"Бензин Калоша": підходить для заправки автомобіля, чи ні?
Небезпечно! Вся правда про сонцезахисні екрани для авто
Наступна стаття Небезпечно! Вся правда про сонцезахисні екрани для авто

Популярні новини