Водіння в туман: 8 порад, як не потрапити в халепу

8 вересня 2023

Як безпечно їхати в туман

Осінь випробовує водіїв густими туманами. Таке погодне явище однаково небезпечне як в місті, так і на трасі. Але осені з туманами не уникнути, тому залишається лише пригадати особливості водіння автомобіля в таку погоду. Щоб зробити поїздку максимально безпечною, виконайте наступні кроки:

Увімкніть протитуманні фари

Протитуманні фари призначені для покращення видимості в туманних умовах. Вони розташовані нижче звичайних фар і розповсюджують світло ширше і нижче. Тому, не забувайте вмикати їх за потреби. Використовуйте задні протитуманні фари і обов'язково вимкніть їх, якщо видимість покращиться.

Не вмикайте дальнє світло - воно лише погіршить видимість в пелені туману. 

Дотримуйтесь безпечної відстані

В тумані видимість значно зменшується, тому важливо дотримуватися достатньої відстані між вашим автомобілем і транспортом, що знаходиться перед вами. Рекомендується тримати дистанцію, що дорівнює мінімум одній машині перед вами на 50 км/год швидкості.

Знизьте швидкість

Поспішати в тумані - погана ідея. Зменшіть швидкість, щоб мати більше часу на реакцію на можливі загрози. Відстань до інших автомобілів і об'єктів слід збільшити. 

Справа в оптичній ілюзії: відстань до об'єкта в тумані здається вдвічі більшою, ніж насправді.

Будьте готові до гальмування 

У тумані ви не завжди можете бачити перешкоди наперед, тому готуйтесь до гальмування в будь-який момент.

Що не варто робити за кермом в туман

Вимкніть круїз-контроль

Обов’язково вимкніть круїз-контроль і їдьте зі швидкістю, яка дозволить вам бачити перешкоди або повороти і мати достатньо часу для реагування.

Тримайтесь правого краю дороги

Не орієнтуйтесь на пунктирну лінію ліворуч, натомість, використовуйте правий край дороги або дорожню розмітку як орієнтир. Це знизить ризик заносу та зіткнення з зустрічним транспортом. 

Зберігайте спокій та обережність

Туман викривляє сприйняття кольорів - усі, крім червоного, виглядають інакше. Це піднімає рівень стресу поїздки, адже водій постійно перебуває в напрузі. В таких складних дорожніх умовах важливо залишатися спокійним та уважним. 

В умовах обмеженої видимості задіюйте слух. Прислухайтеся до руху, якого ви не бачите. Доцільним буде вимкнути радіо чи музику та трохи відчинити вікно. Це дозволить почути сигнал машини чи екстренної служби, перш, ніж ви побачите їх.

Увімкніть аварійні вогні

Якщо ви зупинились на узбіччі, залиште увімкненими “габарити”. В дуже густому тумані варто При низькій видимості включення аварійних мигалок може допомогти іншим водіям помітити ваш автомобіль.

В тумані видимість суттєво обмежена, тому головним принципом є безпека. Якщо ви не відчуваєте впевненості в своїй здатності керувати автомобілем, найкраще залишити його на стоянці або дочекатися покращення видимості.

Попередня стаття Ремонт підвіски: міфи, в які не варто вірити
Ремонт підвіски: міфи, в які не варто вірити
Оренда автомобіля в Києві: 5 способів заощадити
Наступна стаття Оренда автомобіля в Києві: 5 способів заощадити

Популярні новини