Навіщо потрібні задні амортизатори з регулюванням жорсткості

21 лютого 2024

Жорсткість задніх амортизаторів — це характеристика, що чисельно виражає опір демпфера стисканню чи розтягуванню. Вона вимірюється у одиницях сили на одиницю переміщення (Н/мм). Чим вище цифрове значення, тим менше хід штока і менше переміщення відбувається під час проїзду нерівностей. Параметр безпосередньо впливає на такі характеристики авто:

  • Керованість. Жорсткі компоненти забезпечують кращий зворотний від дороги, автомобіль точніше реагує на поворот керма. Сильно підвищена жорсткість може призвести до втрати зчеплення та занесення.
  • Комфорт поїздки. М'які пристрої краще гасять нерівності, під час руху менше трясе. Однак надмірна м'якість призводить до сильних розгойдувань кузова.
  • Знос та ресурс підвіски. Жорсткі пристрої швидше виходять із ладу. М'які працюють довше, але можуть стати причиною швидкого зношування інших деталей підвіски.
  • Динаміка розгону та гальмування. Жорстка підвіска краще тримає автомобіль, скорочуючи просідання під час розгону та гальмуванню.

При жорсткості компонентів 50 Н/мм автомобіль добре контролюватиметься, але сильні удари до нерівностей будуть відчутні. При значенні 150 Н/мм рух стане плавнішим, але точність кермового управління знизиться. Оптимальний діапазон більшості транспортних засобів — 80–120 Н/мм.

Особливості амортизаторів з регулюванням жорсткості

Демпфери з регулюванням жорсткості

Пристрої з регульованою жорсткістю — це задні амортизатори, які дозволяють змінювати установки залежно від умов руху автомобіля. Водій може вибирати потрібний режим роботи підвіски — м'який для комфортного руху нерівними дорогами або жорсткіший, що забезпечує кращу керованість та курсову стійкість під час спортивної поїздки. Зазвичай пристрої мають кілька попередньо встановлених режимів з різним рівнем демпфування.

Як налаштовуються демпфери

Налаштування здійснюється за рахунок зміни в'язкості мастила всередині робочого циліндра. Для цього використовуються різні технічні рішення:

  1. застосування мастил різного складу та в'язкості, що перемикаються за допомогою клапанів;
  2. додавання спеціальних присадок та поділ мастила на відсіки перегородками;
  3. зміна об'єму рідини в амортизаторі з регулюванням ходу поршня;
  4. електронне керування потоками мастила за допомогою пропорційних клапанів;
  5. використання складних алгоритмів в електронних системах, що змінюють в'язкість, залежно від швидкості, навантаження та інших параметрів.

Ручне регулювання може здійснюватись перемикачем у салоні, дозволяючи вибрати режим «Комфорт», «Спорт» або проміжний. Електронна не вимагає втручання водія та працює автоматично для підстроювання під поточні умови руху.

Попередня стаття 7 моделей до $7 000 з автоматичною коробкою передач: знайдено на AUTOMOTO.UA
7 моделей до $7 000 з автоматичною коробкою передач: знайдено на AUTOMOTO.UA
Технології охолодження: методи охолодження для автомобільної техніки та ігрових комп'ютерів
Наступна стаття Технології охолодження: методи охолодження для автомобільної техніки та ігрових комп'ютерів

Популярні новини