Зелена карта водія для мігрантів: правила та можливості

10 жовтня 2023

Оформлення зеленої карти для виїзду за кордон

Міграція в іншу країну передбачає не тільки зміну місця проживання, але і пересування автомобілем. Якщо йдеться про європейські держави, то не обійтись без "зеленої карти водія" – міжнародного документа, який забезпечує страховий захист автомобілів в країнах які знаходиться в системі Green Card. Такий тип страховки допомагає мігрантам легально користуватися своїми автомобілями в інших країнах.

Що таке Зелена карта?

Зелена карта водія або ж "Міжнародне страхове свідоцтво" - це  документ, який підтверджує наявність страхового покриття для автомобілів, які перебувають на території інших країн. Вона забезпечує страховий захист жертві дорожньої аварії, яку спричинив іноземний транспортний засіб. Документ є обов'язковим для перетину кордону країни, яка є учасником системи “Зелена карта”.

Як отримати Зелену карту?

Отримати Green Card може кожен власник автомобіля, незалежно від його статусу мігранта. Для цього слід звернутися до страхової компанії. Доступна також зелена карта онлайн ---> https://oh.ua/ua/greencard/ - швидкий спосіб оформити документ за кілька хвилин. 

Незалежно від вибраного метода купівлю страховки, знадобляться:

  • Персональні дані власника авто,
  • Реєстраційний номер автомобіля,
  • Номер телефону,
  • e-mail, якщо вибираєте електронну зелену карту. 

Також потрібно вказати період, на який оформляєте страховку. Максимальний термін - 1 рік.

Правила використання зеленої карти

Правила використання Зеленої карти

  1. Завжди майте документ при собі під час водіння. Зелена карта є обов'язковою, і її відсутність може призвести до штрафів та інших неприємностей. Страховка діє “на автомобіль”, тому за кермом може бути не лише власник транспортного засобу.
  2. Перевяйтерте дійсність. Перед кожною міжнародною поїздкою впевніться, що Зелена карта є дійсною. Деякі країни можуть вимагати, щоб страховка була актуальною протягом певного терміну.
  3. Зберігайте копію. Рекомендується мати копію Зеленої карти та інших страхових документів, які можуть знадобитися в разі втрати оригіналу.
  4. Звертайте увагу на місцеві правила. Перед в'їздом у кожну конкретну країну перевірте місцеві правила використання Зеленої карти та страхового покриття в цій країні. Деякі держави можуть мати власні вимоги щодо страхування.
  5. Звертайтеся до страхової компанії. У разі аварії за кордоном, негайно зв'яжіться з вашою страховою компанією та дотримуйтесь її інструкції щодо подальших дій.

Де діє Зелена карта?

Зелена карта водія діє на території країн, які є членами Міжнародної системи страхування. До списку входять європейські країни, а також держави Північної Африки та Близького Сходу. Якщо ви мігрували та збираєтесь в поїздку в іншу країну, перевірте, чи є вона членом систем Green Card. Перелік конкретних країн, в яких діє Зелена карта, може змінюватись.

Зелена карта - це важливий документ для мігрантів, які є власниками авто та планують подорожувати за кордоном. Дотримання правил її використання забезпечує безпеку та захист під час автомобільних подорожей.

Попередня стаття GUMA.UA та клієнти: орієнтованість на потреби
GUMA.UA та клієнти: орієнтованість на потреби
Порівняння марок та моделей шин 175/70 R13: як вибрати найкращі опції?
Наступна стаття Порівняння марок та моделей шин 175/70 R13: як вибрати найкращі опції?

Популярні новини