5 причин не купувати авто з “автоматом”

4 вересня 2020

Автомобіль на “автоматі” - спокуслива пропозиція. Ще б пак, адже можна розслабитись і не заморочуватись перемиканням передач. Але чи все так просто? Є цілих 5 причин, чому варто відмовитись від авто з АКПП.

 

1. Ефективність передачі 

Ефективність автоматичної коробки

В АКПП крутний момент передається через гідротрансформатор, заповнений маслом. Перемикання швидкостей відбувається за рахунок вмикання і вимикання муфт і гальм під дією тиску рідини трансмісії. Це менш ефективно, ніж традиційна “жорстка” передача в механічній коробці. 

2. Збільшена вага авто

“Автомат” важить в середньому 100-120 кг, “механіка” - 35-50 кг. Така сутєва різниця позначається на керованості автомобіля та витраті пального. 

3. Автомобіль з АКПП дорожчий у всіх відношеннях

Автомат дорожче механіки мінімум на 1000 доларів

Машини з “автоматом” дорожчі за механічні версії приблизно на $1 000. До речі, це стосується не лише цінника авто на ринку. Ремонт та обслуговування АКПП обійдеться дорожче МКПП. Це пояснюється складністью вузла.  

4. Не заводиться з поштовху і не буксирується 

Авто на акпп не заводиться з поштовху

Якщо ви на “механіці” виїхали на природу і заглохли чи застрягли на грунтовій дорозі, - це не проблема. Компанія друзів запросто штовхне машину, двигун прокрутиться через трансмісію і заведеться. З АКПП такий фокус не пройде. 

Буксирування “автомату” викликає чимало проблем. На відміну від традиційної “механіки”, в АКПП при буксируванні крутиться весь механізм, швидко перегрівається і ламається. Крім того, масляний насос функціонує лише з працюючим двигуном. З заглушеним мотором трансмісія працює “насухо”.

Евакуація машини на акпп

Буксирування “автомату” можливе лише способом часткового навантаження ведучих коліс, а краще - на евакуаторі. Окрім того, виробники не радять використовувати машину з АКПП, щоб тягнути інше авто. Це створює додаткове навантаження на трансмісію. 

Тягнути авто з АКПП можна на відстань максимум 30 км і зі швидкістю не вищою за 30 км/год.

5. “Автомат” гірший взимку та в екстремальних ситуаціях

 АКПП небезпечна на слизькій дорозі

Автоматична трансмісія та всі її підвиди (робот, варіатор) не люблять екстремального водіння. З такими КПП варто уникати різких ривків з місця, пробуксовки ведучих коліс, одночасного натискання газу і гальма. 

На відміну від механіки, АКПП може несподівано перейти на підвищену передачу під час швидкого проїзду повороту. Це знижує крутний момент на ведучих колесах і машина втрачає керованість. 

Непередбачуваний “автомат” і на слизькій дорозі. Безпечно і комфортно рухатись можна лише на якісній зимовій гумі з глибоким малюнком протектора. Коли колеса потрапляють на лід, АКПП “сприймає” це як відсутність навантаження і бажання водія розігнати авто, тому перемикає передачу на вищу. Як результат - занос. 

Яка ваша думка про автомобілі на “автоматі”?

 

Попередня стаття Абсолютно новий флагман. Всесвітня презентація Mercedes-Benz S-Class
Абсолютно новий флагман. Всесвітня презентація Mercedes-Benz S-Class
Правда чи брехня: 7 міфів про дитяче автокрісло
Наступна стаття Правда чи брехня: 7 міфів про дитяче автокрісло

Популярні новини