Правда чи брехня: 7 міфів про дитяче автокрісло

7 вересня 2020

Часто їздите з дитиною без автокрісла? Ви порушуєте п. 21.11 (б) ПДР України та ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення та наражаєте малечу на небезпеку. Чи дійсно автокрісло так необхідно в  салоні авто? Можливо, це лише привід оштрафувати батьків-водіїв? Ми розвіємо 7 міфів про дитячі автокрісла. 

Дбайливі батьки возять дітей в автокріслах

Міф 1. Наявність автокрісла прописана на законодавчому рівні

Це правда. Пункт 21.11 (б) ПДР України забороняє перевезення дітей зростом менше 145 см, або молодше 12 років, у транспортних засобах, обладнаними ременями безпеки, без спеціальних пристосувань, що дозволяють пристебнути дитину ременями безпеки. Стаття 121, п. 10 передбачає штраф за перевезення дитини без автокрісла розміром 13 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Закон почав діяти з 20.11.19. 

Міф 2. Замість автокрісла можна посадити дитину на руки

Автокрісло гарантує безпеку дитини

Неправда. В аварійній ситуації жоден дорослий не втримає дитину на руках. Окрім того, це створює додаткову небезпеку: можна притиснути малюка своєю вагою, що не менш загрозливо, ніж вилетіти з авто. 

При зіткненні на швидкості 50 км/год вага всього в авто, в тому числі й пасажира з дитиною на руках, збільшується в 20-30 раз. Для малюка це рівнозначно падінню з четвертого поверху.

Міф 3. Дитину можна пристебнути звичайним ременем безпеки

Неправда. Сидіння та ремені безпеки автомобіля розраховані на дорослих пасажирів зростом від 145 см. Дитині ж такі конструкції не забезбечать належного захисту. Навіть навпаки, завеликий ремінь неправильно фіксує тіло і призводить до травмування чи задушення. 

В довгій подорожі автомобілем дитині буде зручніше в спеціальному, анатомічно правильному кріслі, ніж на звичайному сидінні для дорослих. 

Міф 4. Моя дитина слухняна і чемно сидить на сидінні всю поїздку

Автокрісло робить поїздку безпечною

Неправда. Часто водій - єдиний дорослий в салоні. Непристебнута дитина сама собі хазяйка, адже батько чи мати повністю сконцентровані на дорожній обстановці. Малеча може розважатись, як заманеться: пробувати на смак поліроль, розблоковувати двері, бавитись склопідйомником, знайти в кишені сидіння безліч маленьких небезпечних речей… Чи вдасться вам в такій ситуації бути повністю сконцентрованим на поїздці? 

Як бачите, автокрісло - це не лише безпека дитини в аварійній ситуації. Це безпека впродовж всієї поїздки. 

Міф 5. Автокрісло не можна встановлювати на передньому сидінні

 Автокресло для детей до 1 года устанавливается против движения

Неправда. Ні ПДР, ні автовиробники не забороняють встановлювати автокрісла на передньому сидінні авто. Але варто пам'ятати, що це не найбезпечніше місце в салоні. Оптимально розміщувати автокрісло на задньому ряді сидінь. 

Міф 6. Дитина має сидіти проти руху автомобіля 

Правда. Автокрісла (група 0+) для дітей від народження до 15 місяців встановлюються проти напрямку руху. Це найбезпечніше положення у випадку аварії. 

Міф 7. Автокрісло можна купити “на виріст”

Неправда. Крісла розділені на групи (0+, 1, 2, 3) відповідно до віку, зросту та ваги дитини. Кожна конструкція забезпечує максимальну безпеку та комфорт в певній віковій категорії. 

 

Попередня стаття 5 причин не купувати авто з “автоматом”
5 причин не купувати авто з “автоматом”
Передпродажна підготовка: 5 лайфхаків, як продати авто швидше та дорожче
Наступна стаття Передпродажна підготовка: 5 лайфхаків, як продати авто швидше та дорожче

Популярні новини