Авто після пожежі: брати чи не брати

10 листопада 2020

Купівля авто після пожежі здається привабливою угодою. Задешево взяли, запчастини поміняли, кузов підфарбували і катайся на здоров'я. Чи справді все так просто з "погорільцями"? 

Оцінюємо ступінь пошкоджень 

Автомобілі після пожежі не можна оцінювати однаково, адже є ті, у яких спалахнув двигун, а є ті, які поплавилися від сусіда по парковці. Відповідно, у них різна ступінь пошкоджень і масштаб майбутнього ремонту. 

Машини, які постраждали на 50% і більше, немає сенсу розглядати для покупки і відновлення. Транспортні засоби з меньшими ушкодженнями можуть повернутися на дороги. 

З'ясовуємо, що згоріло

  1. Моторний відсік і проводка. Самозаймання автомобіля, найчастіше, відбувається через несправності в моторному відсіку або проводці. Відповідно, моторний відсік та проводка вигорають повністю. Їх доведеться відновлювати, а це недешево і нешвидко. Складність ремонту після пожежі в пошуку потрібних деталей. Електронні блоки, роз'єми, тримачі, кронштейни та інша дрібнота дуже індивідуальна для однієї моделі різних років випуску. Пошук і підбір запчастин для відновлення проводки і моторного відсіку займає стільки ж часу, скільки сам ремонт. 
  2. Салон і багажний відсік. Синтетичні матеріали салону і багажника моментально згоряють, пластикові деталі плавляться, все просочується їдким димом. При цьому відновлення кабіни з середини має шанси на успіх. Елементи салону універсальніші і доступніші, ніж деталі двигуна. 
  3. Кузов. Кузов зазвичай ушкоджується від пожежі в гаражі або палаючого сусіднього автомобіля. Ступінь впливу може бути різним: від розплавленого бампера, до повністю обгорілої машини. При цьому, те, що спочатку здається придатним для звичайного кузовного ремонту, на ділі виявляється справжньою проблемою. Під час пожежі все пластикові та алюмінієві деталі згоряють, несилові елементи викривляються і не підлягають відновленню, силові елементи втрачають геометрію, сходять лакофарбове і антикорозійне покриття, клеї та герметики. Після впливу полум'я метал швидше руйнує корозія і кузов буквально кришиться.

Підводимо підсумок

Брати чи не брати авто після пожежі? Згоріле більш ніж наполовину - однозначно ні. З ушкодженнями менше 50% - вирішуйте самі. Оцініть масштаби ремонту, подумайте, скільки часу і ресурсів займе відновлення, пошукайте деталі для моделі конкретного року випуску. І прийміть правильне рішення. 

Попередня стаття Mercedes-Benz перетворить G-Class у окремий бренд
Mercedes-Benz перетворить G-Class у окремий бренд
Не дивіться на ніч: 5 найжахливіших суперкарів
Наступна стаття Не дивіться на ніч: 5 найжахливіших суперкарів

Популярні новини