Що робити зі страховкою після покупки машини?

13 січня 2022

Ви придбали автомобіль з пробігом. Продавець разом із документами віддав вам дійсний страховий поліс. Чи обов’язково переоформлювати ОСЦПВ на себе? Дізнайтесь, що каже на цю тему закон та життєвий досвід!

купити машину з діючою страховкою на автобазарі

Згідно з Законом України про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, страховий поліс після зміни власника транспортного засобу зберігає чинність до закінчення строку дії, Отже, закон не вимагає переоформлення полісу ОСЦПВ на нового власника. Страховка зберігає актуальність до вказаного в ній терміну. 

Для ідентифікації автомобіля в разі страхового випадку використовується VIN-код, який залишається незмінним після продажу та перереєстрації. 

Документ оформляється на ТЗ, тому, теоретично, ви можете їздити з полісом, який отримали від попереднього власника. Але більшість покупців намагаються якнайшвидше придбати нову страховку. В чому ж причина, якщо таких дій не вимагає закон?

Причина оформити страховку на себе після купівлі авто

оформити страховий поліс ОСЦПВ онлайн на АвтоМото

Головна причина для оформлення полісу на своє ім'я в тому, що попередній власник може діяти зі страховкою на свій розсуд, а ви навіть не здогадуватиметесь про це. Наприклад:

  • перенести залишок на інший автомобіль (страхова компанія робить перерахунок);
  • розірвати договір зі страховою компанією та повернути собі гроші, якщо не було страхового випадку. 

В будь-якому випадку ні страхова компанія, ні попередній власник авто не зобов'язані інформувати нового власника авто. Тобто, є всі шанси їздити з недійсним полісом (порушувати закон) та ще й отримати штраф і проблеми в разі аварії. Не виключено, що можуть виникнути труднощі з виплатою компенсації після ДТП. Як варіант, можно щодня перевіряти чинність документу. Та хіба вам потрібні зайві турботи?

оформити новий страховий поліс онлайн

Звичайно, в ідеальному світі продавець передає поліс ОСЦПВ безоплатно чи за певну суму покупцеві та не робить потім жодні капості. Але ми живемо в реальному світі, тому варто перестрахуватись. Тим паче, оформити поліс ОСЦПВ можна в кілька кліків на AutoMoto.ua. Оцініть пропозиції провідних страхових компаній України та придбайте найвигідніший поліс за кілька хвилин!

Попередня стаття 3 причини для придбання машини взимку
3 причини для придбання машини взимку
Чому грамотні автолюбителі не називають дизель соляркою
Наступна стаття Чому грамотні автолюбителі не називають дизель соляркою

Популярні новини